İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

«Azg»: Avrupa değerleri daha 1500 yıl önce Karabağ’da yürürlükteydi

Daha 1500 yıl önce, 500’lü yılların başında Artsakh (Karabağ) ve Utik kralı İnayetli Vaçagan inisiyatifiyle bir Anayasa kabul edilir, bunun 1288 tarihli kopya versiyonu bu güne dek Matenadaran’da (Bak: Fotoğraf) saklanmaktadır.

**************
Gazete son yıllarda Ermenistan’da Avrupa değerleri propagandası yapmanın  moda olduğunu yazmakta. «Ancak deneyim bu propagandistlerin  kendi halklarının siyasi ve hukuki mirasından haberdar olmadıklarını göstermekte. Herşeyden evvel ″Avrupa Medeniyet Sistemi″ denilen şeyin temelinde individualizm, insan haklarının üstünlüğü, iktidarın ayrışması, sivil toplumun varlığı vb. ilkeler yer almakta.
Halkımızın devlet ve hukuk tarihine bir göz atalım.
Daha 1500 yıl önce, 500’lü yılların başında Artsakh (Karabağ) ve Utik kralı İnayetli Vaçagan inisiyatifiyle bir Anayasa kabul edilir, bunun 1288 tarihli kopya versiyonu bu güne dek Matenadaran’da (Bak: Fotoğraf) saklanmaktadır. Başlangıç döneminde Anayasa taslağı farklı yerleşim alanlarına yollanıyor, buralarda toplantı ve tartışmalar yapılıyor, yurttaşlar mutabakatlarını veriyor, daha sonra kral yurt düzeyinde bir kongre düzenliyor ve Anayasa ancak bundan sonra referandum yoluyla kabul ediliyordu. Bu arada kongreyi sıradan bir asker yönetiyordu. Bu yaklaşımlar Avrupa’da ancak 800-1000 yıl sonra ortaya çıktı.
İlk Ermeni Anayasasının varlığı ve önemi ne yazık ki hala gereğince toplumumuz tarafından algılanamamakta. Bu açığın kapatılması aracılığıyla geçen yıl üç dilde ″Karabağ’da hukuk sisteminin1500 yıllık kökleri″ başlıklı bir eser yayımlandı.
Şimdi işadamları Armen Davtyan ve Movses Dzavaryan girişimiyle Stepanakert’te İnayetli Vaçagan heykeli dikilecek. Heykelin eskiz örneği hazır olup, açılışının önümüzdeki yıl gerçekleştirilmesi öngörülmekte.
Ermeni I. Anayasası, devletimizin doğal gelişiminin 600-700 yıl kesintiye uğramaması durumunda, belki de Batı demokrasisinin temelinde yer alan değerlerin lokomotifinin bizim olabileceğimizin en kötü tanığı…» diye yazmakta «Azg» gazetesi.

Yorumlar kapatıldı.