İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TÜRKİYE VE ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ NEDEN DONDURULDU?

İngilizce, donmuş, buz kesilmiş, kalpsiz, soğuk, dondurulup konserve edilmiş anlamalarına gelen “FROZEN” Kars, Diyarbakır ve Gümrülü sanatçıların sanat çalışmalarına konu ve isim oldu… Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesinin ardından tekrar anormalleşmeye başlaması, iki ülkede ki sivil toplum kuruluşlarını ve içerisinde sanat ve estetik anlayışı taşıyan sanatçıları da ‘Barış’ noktasında birleştirdi. Kars, Diyarbakır ve Ermenistan’ın Gümrü şehrinde ki genç sanatçılar, “Frozen” yani “Dondurulmuş ilişkiler” kültür ve sanat projesi kapsamında bir araya geldi. Bu sanatçılar diğer illerde 3’er hafta süreyle kalarak kısa film ve fotoğraflar çektiler. Ayrıca resimler yapıp kısa animasyonlar hazırladılar.

TÜRKİYE VE ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ NEDEN DONDURULDU?
İngilizce, donmuş, buz kesilmiş, kalpsiz, soğuk, dondurulup konserve edilmiş anlamalarına gelen “FROZEN” Kars, Diyarbakır ve Gümrülü sanatçıların sanat çalışmalarına konu ve isim oldu.
Tacettin DURMUŞ / KARS (SİYASAL BİRİKİM)
Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesinin ardından tekrar anormalleşmeye başlaması, iki ülkede ki sivil toplum kuruluşlarını ve içerisinde sanat ve estetik anlayışı taşıyan sanatçıları da ‘Barış’ noktasında birleştirdi.
Kars, Diyarbakır ve Ermenistan’ın Gümrü şehrinde ki genç sanatçılar, “Frozen” yani “Dondurulmuş ilişkiler” kültür ve sanat projesi kapsamında bir araya geldi. Bu sanatçılar diğer illerde 3’er hafta süreyle kalarak kısa film ve fotoğraflar çektiler. Ayrıca resimler yapıp kısa animasyonlar hazırladılar.
Kamusal Sanat Projesi adı da verilen “Dondurulmuş ilişkiler” projesi, Koza  Görsel Kültür Sanat Derneği, İstanbul ve Gümrü Beşinci Kat Kültür Grubu tarafindan düzenlendi. Merkezi Hollanda’da bulunan Avrupa Kültür Vakfı, Diyarbakır Belediyesi, Almanya’da bulunan SAEK Televizyonu ve Gümrü’de ki Berlin Art Otel ile birlikte Kars’tan da Güngören Otel ve KARSOD destek verdi.
Türk ve Ermeni halkları arasında tekrar durma noktasına gelen dostluk ve komşuluk ilişkilerin barış noktasında tekrar başlaması ve Kültür – Sanat aktivitelerine insanları dahil etmek olan proje kapsamında yapılan çalışmalar, Gümrü ve Kars’ta gösterilmeye başladı. Bu çalışmalar daha sonra da Diyarbakır’da gösterilecek.
Yapılan çalışmalar, KARSTORE’DE gösterildi ve sergilendi. Gösterim sırasında sanatsal aktivitelerin sahipleri. eserleri ve sanatsal aktiviteleri ve gittikleri şehirlerdeki izlenimlerini katılımcılarla paylaştılar.
NE OLDU DA TÜRK VE ERMENİ İLİŞKİLERİ DONDURULDU?
KARSTORE’de ki gösterim sırasında çalışmalar hakkında bilgi veren projenin koordinatörlerinden Armine Avetisyan, “Normalleşme sürecinde tekrar bozulan Türkiye ile Ermenistan arasında ki ilişkilerin yediden başlayarak iki ülke halklarının dostluk köprülerini bir nebze olsun yeniden kurulması için bu proje ortaya çıktı.” Dedi.
Türkiye ile Ermenistan arasında hali hazırda mevcut olan ve uzun yıllardır kapalı olan sınır kapsının açılması vurgusu da yapılan sanatsal çalışmalarda. özellikle trenin kullanıldığının da altını çizen Avetisyan, şunları söyledi.
“Frozen” dondurulmuş demek. Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşen ilişkiler devam ederken daha sonra her ne olduysa bir noktada bu ilişkiler durdu. Bizlerde karşılıklı olarak sivil toplum inisiyatifleri olarak kültür ve sanat alanlarında bir şeyler yapmak istedik. Bizlerde inanıyoruz ki hükümetler de bir gün barışacaklar. Halklar arasında bir sorun yok. Bu nedenle böyle bir proje yapmayı düşündük. Ermenistan’dan sanatçıları Türkiye’ye, Türkiye’den de Ermenistan’a davet ettik. Ermenistan’da 3 sanatçı, Kars’ta 3 hafta boyunca çalıştılar. Daha sonra da Diyarbakır’a gidip orada çalışacağız. Amacımız Karslılar, Diyarbakırlılar ve Gümrülüler arasında sanatsal çalışmalar yapmaktır. Çünkü insanlar çoğu zaman sanatsal aktivitelerin dışında kalıyorlar. Bugünde Ermenistan’ın Gümrü ilinden gelerek Kars’ta 3 hafta boyunca yaptıkları çalışmaları burada göstererek sizlerle paylaşmak istiyoruz. Ayrıca Ermeni sanatçıların çektikleri kısa film, resim ve çekilen fotoğraflar da Gümrü’de sergileniyor ve gösteriliyor.”

Yorumlar kapatıldı.