İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye Çözümde Rol Oynayabilir’

Ermeni işgali altındaki Karabağ ihtilafının müzakerelerini yöneten Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın yeni genel sekreterinden önemli değerlendirmeler geldi. Zaman’a konuşan Genel Sekreter Lamberto Zannier, AGİT ya da başka mekanizma vasıtasıyla değil, ancak tarafların gerçekten istemesiyle Karabağ krizinin çözülebileceğini söyledi. Zannier, “Atı suya sokabilirsiniz ama su içmeye zorlayamazsınız. Bu da biraz böyle.” dedi. Müzakereler ABD, Fransa ve Rusya’nın AGİT eşbaşkanları vasıtasıyla yürüse de Zannier, “Bu mesele bizim tekelimizde değil. ElbetteTürkiye iki ülkeye de komşu olduğundan politik olarak sürece destek verebilir.” diye konuştu. İtalyan yetkili, İslam karşıtlığının da Avrupa’nın önemli bir sorunu olduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE’YE ANAYASA UZMANI GÖNDEREBİLİRİZ
Temmuz ayında AGİT genel sekreterliğine seçilen Lamberto Zannier, Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü zirvesinin yapıldığı Çırağan Sarayı’nda Zaman’a konuştu. Zannier, dün sabah konuştuğuİstanbulForumu’nda “AGİT, Karabağ meselesi için elinden geleni yapıyor ama elden gelen bu.” diyerek pek olumlu bir tablo çizmemişti. Zannier, “Çözümün hangi mekanizma ile gerçekleşeceğine dair çok fazla vurgu yapılıyor. Oysa mesele aynı zamanda tarafların anlaşmaya hazır olması.” diyerek sorumluluğu taraflara attı. Lamberto Zannier, “Bir şeyler eksik.” diye ekledi. Mevcut mekanizmanın çalışmadığını söylemek için bir sebep olmadığını kaydeden Genel Sekreter, “Buluşmaları artırabiliriz ama bu, ülkelerin bunu beyan etmesine bağlı.” dedi. Türkiye’nin müzakerelere resmen katılmasa da bölgenin önemli bir aktörü olarak rol alabileceğini anlatan Zannier, “Türkiye taraflar arasında diyalog oluşturmak için şartları hazırlayabilir.” ifadesini kullandı. İtalyan Zannier bir taraftan müzakerelere yürürken diğer taraftan da arazide şartları kontrol ederek durumun daha kötüye gitmesine engel olmaya çalıştıklarını belirtti.
Zannier, AGİT’in Arap Baharı sonrası Kuzey Afrika ile yakından çalışmak istediğini de anlattı. Türkiye’nin tecrübesini bu ülkelere iyi bir model olarak gösteren Genel Sekreter özellikle AGİT’in anayasa uzmanlarının bu süreçte katkıya hazır olduğunu bildirdi. Sivil toplum örgütleriyle işbirliği ve seçimlerde gözlemin akla gelen ilk seçenekler olduğunu kaydetti. Zannier, talep gelmesi durumunda anayasa yazma sürecinde Türkiye’ye uzman desteği vermeye hazır olduklarını da bildirdi. Lamberto Zannier, İslam karşıtlığı ve göçmenlere karşı nefretin Avrupa’nın önemli bir sorunu olduğuna dikkat çekti. Bu meselenin gündemlerinde olduğunu ve hoşgörüyü teşvik eden çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirdi.

Yorumlar kapatıldı.