İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Van’daki deprem sonucunda Varagavank zarar gördü

Van’da meydana gelen güçlü deprem sonrasında Ermeni kutsal mekanlarından biri olan Van yakınındaki Varaga Manastırı da zarar gördü…Varaga manastırı 7. yy.’da kurulmuş, Ortaçağ Ermenistanı’nın önemli din ve kültür merkezlerinden biri olup, Van kentinin Güney-doğusunda Varaga Dağı Batı yamacında bulunmaktadır.

****
Van’da meydana gelen güçlü deprem sonrasında Ermeni kutsal mekanlarından biri olan Van yakınındaki Varaga Manastırı da zarar gördü. NEWS.am muhabirine açıklamada buluna tur operatörü Narekavank-Tur firması direktörü Aşot Soğomonyan, arkadaşlarına manastırı ziyaret edip durumuna bakmalarını rica ettiğini belirtti. Yapılan tesbitte manastır girişi ve alın kısmının, özellikle üzerinde nadide freskler olan duvarın zarar gördüğü anlaşıldı. Soğmonyan bugün manastırın son durumunu gösteren fotoğrafların olmasının da olası olduğunu belirtti.
Varaga manastırı 7. yy.’da kurulmuş, Ortaçağ Ermenistanı’nın önemli din ve kültür merkezlerinden biri olup, Van kentinin Güney-doğusunda Varaga Dağı Batı yamacında bulunmaktadır. Manastır kompleksi 6 kilise, narteks, ön avlu ve ek yapılardan oluşmaktaydı. Muhafaza edilen en eski binası  anıt kompleksin Güney kısmında bulunan ″Berdavor″ olarak da adlandırılan Sp. Sofya Kilisesi’dir (10. yy.). Kilise Batı duvarında Vaspuakan kralı Senekerim’in eşi, Gagik Bagratuni’nin kızı Khuşuş’a (M.S. 981) ait bir kayıt bulunmakta. Kuzeyden Sp. Hovannes ve ″Kırk Abeğa″ (10. yy.) kiliselerine bitişiktir. Kuzeye doğru 2.5 mt. mesafede Manastırın ana kilisesi Meryem Ana (11. yy.) hala ayaktadır. Meryem Ana Kilisesi, Kuzeyden Sp. Nışan Kilisesi’yle (11. yy.) bitişiktir.

Yorumlar kapatıldı.