İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Öymen’den Patrik’e tepki

CHP eski milletvekili Onur Öymen, Wikileaks belgelerine göre, İstanbul Fener Rum Patriği’nin Amerikan Büyükelçisine Türk iç politikasıyla ilgili görüş açıkladığına dikkat çekerek, “Patriğin şimdi iç politikaya karışması Lozan’daki mutabakata açıkça aykırıdır” dedi.


Onur Öymen, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Wikileaks belgelerine dayanarak, İstanbul Fener Rum Patriği’nin Amerikan Büyükelçisi’ne Türk iç politikasıyla ilgili görüş açıkladığını belirterek, “İktidar ve muhalefet liderleri, hatta muhalefet içindeki politikacılarla ilgili tercihlerini belirtmiş” ifadelerini kaydetti.

Tarih boyunca Patriklerin siyasetin içine girmesinin büyük tahribat yaptığını ve bu nedenle Lozan’da Türkiye’de Patrikhanenin yurt dışına çıkartılmasının istendiğini vurgulayan Öymen, “Sonunda İsmet Paşa, İngiliz Dışişleri Bakanı’nın Patrikhanenin dünya işlerine karışmayacağı yolundaki sözlerini senet saydığını belirterek Patrikhanenin İstanbul’da kalmasına razı olmuştu” dedi.

-“PATRİĞİN İÇ POLİTİKAYA KARIŞMASI LOZAN’A AYKIRIDIR”-

Onur Öymen, “Patriğin şimdi iç politikaya karışması Lozan’daki mutabakata açıkça aykırıdır. Hükümetin, muhalefetin, basının buna ne tepki göstereceğini göreceğiz” diyerek şöyle devam etti:

“Patriğin gene Lozan’a aykırı olarak Ekümeniklik sıfatını kullanmasını da içimize sindirmemiz mümkün değildir. Bu konularda Lozan’ın koruyucusu olan Dışişleri Bakanlığına, Lozan kahramanlarının Partisi olan CHP’ye büyük görev düşüyor. Sessiz kalanlar tarih ve millet karşısında büyük sorumluluk taşıyacaklardır.”

ANKA

Yorumlar kapatıldı.