İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye niçin Ermenistan’ın yardımını kabul etmedi

Ankara’ya, daha depremin ilk saatlerinden itibaren yurtdışından yardım önerileri yağmaya başladı. İsrail, ABD, Almanya, Yunanistan, Polonya ilk arayan ülkelerdendi. Hatta, Türkiye’nin diplomatik ilişkisi olmayan Ermenistan’ın Cumhurbaşkanı Sarkisyan bile, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e acil bir mesaj göndererek, yardım önerdi. Dışişleri Bakanlığı, ulaşan, istisnasız tüm yardım önerilerini ″teşekkür ederek not etti″, ancak şu an için ihtiyaç olmadığını bildirdi. Ancak buna rağmen, Van depremi için iki ülkeden, Azerbaycan ve Pakistan’dan destek geldi.

Türkiye’de yayımlanan Hürriyet gazetesi muhabiri yazdığı haberde; Ankara’nın o kadar dış yardım teklifi varken niçin Azerbaycan ve Pakistan’ın yardımlarının kabul edildiğini ortaya koymakta. Makalede şunlar ifade edilmekte:
«Ankara’ya, daha depremin ilk saatlerinden itibaren yurtdışından yardım önerileri yağmaya başladı.
İsrail, ABD, Almanya, Yunanistan, Polonya ilk arayan ülkelerdendi. Hatta, Türkiye’nin diplomatik ilişkisi olmayan Ermenistan’ın Cumhurbaşkanı Sarkisyan bile, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e acil bir mesaj göndererek, yardım önerdi.
Dışişleri Bakanlığı, ulaşan, istisnasız tüm yardım önerilerini ″teşekkür ederek not etti″, ancak şu an için ihtiyaç olmadığını bildirdi.
Ancak buna rağmen, Van depremi için iki ülkeden, Azerbaycan ve Pakistan’dan destek geldi.
Peki neden ABD’sinden, İsrail’ine, Yunanistan’a kadar tüm ülkelerin yardım teklifleri an itibarıyla geri çevrilirken, Pakistan ve Azerbaycan ″istisna″ oldu.
Bunu Dışişleri yetkililerine sordum. Yanıt ilginçti:
″Pakistan ve Azerbaycan, hiç sormadan gönderdiler yardımları. Bize yardımın hazır olduğu ve yola çıktığı bildirildi. Yola çıkan yardımı almamak olmazdı…″ »
NEWS.am Türkiye’de deprem onucu hayatın kaybedenlein sayısının 200’ü geçtiğini bildirdi. Açıklama Türkiye İçişler bakanı İdris Naim Şahin’den geldi.
Depremin merkez üssü Van’ın Erciş ilçesinde 117 kişi hayatını kaybederken, Van  merkezinde 100 kişi hayatını kaybetti. Depremde 1090 kişi yaralandı. Olayda hayatını kaybedenlerin sayısınd artış olacağı yönünde endişe var.
23 Ekim’de Türkiye’nin doğusunda Erivan saatiyle 15:40’ta 7.2 Magnitüt şiddetinde bir deprem oldu. Depremin merkez üssü Van’ın 38 km Kuzey doğusu.

Yorumlar kapatıldı.