İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni kilisesindeki ilk ayin, 30 yıl önceki komşuları buluşturdu

Ortadoğu’nun en büyük Ermeni Kilisesi olan ve restore edilerek 30 yıl aradan sonra ilk kez ibadete açılan Diyarbakır’daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde pazar ayini yapıldı.

Ortadoğu’nun en büyük Ermeni Kilisesi olan ve restore edilerek 30 yıl aradan sonra ilk kez ibadete açılan Diyarbakır’daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde pazar ayini yapıldı. İlk ayini, Diyarbakır Silvan doğumlu Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan yönetti.        
        Ayakkabı tamircisi bir babanın oğlu olarak 1954 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde doğan Ateşyan ve birçoğu Diyarbakır’da doğan yaklaşık bin Ermeni, 1915 yılına kadar metropolitlik olarak kullanılan kilisenin ibadete açılması sebebiyle sevinç gözyaşlarını tutamadı. Ayine New York Patriği Başepiskopos Khajag Barsamyan, Washington Patriği Başepiskopos Viken Aykazyan, Halep Patriği Episkopos Şahan Sarkisyan, Episkopos Sahak Maşalıyan ile Metropolit Mor Melki Ürek de katıldı. Törende Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş de hazır bulundu.
ÇAN SESİ KELDANİ KİLİSESİ’NDEN
        Surp Giragos Kilisesi’nin çanı bulunmadığı için, tören başında yakındaki Mor Petyun Keldani Kilisesi çanlarını çaldı. Kilise bahçesinde bağış toplandı. ‘Diyarbakır Ermenileri’ isimli fotoğraf sergisi, eski ermeni ustalarının tasarladığı takılar satıldı.
MÜSLÜMAN VE HRİSTİYAN KOMŞULAR BİRBİRLERİNİ UNUTMADI
        Diyarbakır’da doğan ve burada sıkı komşuluk bağları kuran bazı Ermenilerin yıllar önceki komşularıyla buluşup hasret giderdi. Önceki akşam komşularına çat kapı ziyaret yapan Ermenilere bugün de Diyarbakırlı komşuları kilisedeki duadan sonra ziyarete geldi. Eski komşular uzun süre birbirlerine sarılarak hasret giderdi.
        Bir tarafta Hristiyan Alten Noyan, diğer yanda 30 yıl önceki komşusu Müslüman Habibe Teyze’nin birbirlerine sarılarak ağlamaları herkese duygulu anlar yaşattı. Kilise bahçesinde Alten ve Habibe Teyze gibi onlarca eski komşu birbirlerine sarıldı.
KARDEŞLİK İÇİN SAYGI ÖNEMLİ
        Osman Baydemir ve Adıyaman Bölgesi Metropoliti Mor Grigous Melki Ürek, ibadet sonrası kilise bahçesinde bir süre sohbet etti. Tüm dünya için barış isteyen Baydemir’e Metropolit Ürek, “Kardeşliği, mutluluğu her tarafa, dünyaya yaymalıyız.” dedi. Baydemir, “Bu noktada karşılıklı saygı çok önemlidir. Kendimiz için istediğimizi komşumuz için de istemeliyiz. Farklı din ve dil mensuplarına da saygı göstermeliyiz.” şeklinde konuştu. İkili ermeni vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.
BARIŞ VE KARDEŞLİK DUASI
        Kilisedeki ayinde Hakkari’nin Çukurca ilçesindeki PKK saldırısında şehit olan 24 asker de unutulmadı. Başpiskopos Aram Ateşyan, törenin sonunda, kilisede bulunanları ‘barış ve kardeşlik’ için dua etmeye çağırdı.

Yorumlar kapatıldı.