İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bartholomeos iyi ki 20 yıldır patrik…

Mehmet Ali Birand
Dünya üzerindeki 300 milyon Ortodoks’un kalbi bugün İstanbul’da atacak.Ortodoks Kilisesinin Ekümenik Patriği Bartholomeos’un 20. yılı kutlanacak. 20 yıldır hem kilisesini hem de Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile ilişkileri hiçbir yol kazasına neden vermeden yönlendirmiş olan bir din adamı için herhalde bundan daha onur verici bir yıldönümü olmaz.

Aslında bugün Haliç Kongre Merkezi’nde büyük bir tören yapılacaktı. Başbakan’ın da katılması bekleniyordu. Bu şimdiye kadar hiçbir patriğe nasip olmamış bir tören olacaktı ancak Patrikhane şehitler için duyarlılık gösterdi ve içinde bir konserin de yer alacağı büyük bir tören yerine kutlamayı Galata İlköğretim Okulu’nun tören salonunda yapılacak mütavazi bir respesiyonla sınırladı.
Bizim kuşağımız Athenagoras ile gözlerini açtı.
1950-60’ların Türkiyesi çok farklıydı. Devlet ve devletin sözcüsü gibi çalışan dönemin medyası Athenagoras’ı bize bir umacı gibi gösterdi. Patrikhane bir nifak yuvası olarak nitelenirdi. Türk-Yunan ilişkilerinin, Kıbrıs nedeniyle giderek bozulduğu bir süreçti. Patriği kötülemek adeta bir kahramanlık gibi görülürdü. Dar görüşlü, içine kapalı bir toplumduk. Patriğin o dönemdeki adı bile garipti. “Fener Patriği” denir ve küçümsenirdi.
Bartholomeos bu açıdan daha şanslı bir dönemde patrik oldu.
Türkiye’nin yavaş yavaş değiştiği, kendine güvenini arttırmaya ve Türk-Yunan ilişkilerinin de rayına oturmaya başladığı bir süreçte başa geçti. 2003’ten itibaren, Ak Parti‘nin iktidar olmasıyla birlikte de tamamen yepyeni sürece girildi. Tabii bu gidişe en büyük katkıyı da Bartholomeos yaptı.
Kavgacı değil, yapıcı davrandı.
Sorun yaratmadı, sorunları çözdü.
Ankara’nın halini iyi değerlendirdi ve anlayışlı davrandı.
Yurt dışında bir tek aleyhte söz söylemedi. Tam aksine, Avrupa Birliği’ne katılma çabalarını en çok destekleyen lider oldu.
Özetlemek gerekirse, Bartholomeos bizler için de büyük bir şans oldu.
Milliyet

Yorumlar kapatıldı.