İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ordudan hükümete soruşturma emri

Mısır’da parlamento seçimlerine iki aydan kısa bir süre kalmış olsa da, şiddet olayları bir türlü dinmiyor. Pazar günü 36 kişinin öldüğü olaylar hakkında ordu soruşturma başlatılması emrini verirken, şiddetin kim tarafından nasıl tetiklendiği sorusu Mısır’daki mevcut gerilimi beslemeye devam ediyor. Mısır’ın askeri liderleri, Pazar günü yaşanan ve çoğu Kıpti Hıristiyan 36 kişinin ölümüne neden olan şiddet olayları hakkında hızlı bir soruşturma başlattı. Olaylarda hayatını kaybeden 17 kişinin cenazesi binlerce kişinin katılımıyla toprağa verilirken, hükümet acil kriz masası kurdu.

Yüksek Askeri Konseyi (SCAF), dün televizyondan yayınlanan açıklamayla, “hükümeti en kısa zamanda şiddet olaylarında ne yaşandığını incelemekle görevli bir komite kurmakla” görevlendirdi.
SCAF, “Olaylarda yaşanmış olduğu kanıtlanan, tahrikle veya doğrudan gerçekleşmiş tüm eylemlere karşı her türlü önlemin alınması” çağrısı yaptı.
Askeri konsey ve geçici hükümet, Sağlık Bakanlığı’nın verdiği rakamlara göre 36 kişinin öldüğü ve 300’den fazla insanın yaralandığı olayların ardından acil kriz toplantısı düzenledi.
Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in Şubat ayından devrilmesinin ardından göreve gelen SCAF, “seçimle iktidara gelecek sivil otoriteye yetkilerini devredinceye kadar halkı korumayı öngören ulusal sorumluluğu taşımaya devam ettiğini” belirtti.
ÖLENLER TOPRAĞA VERİLDİ
Binlerce insan, hayatını kaybeden 17 Kıpti Hıristiyan için dün bir katedralde düzenlenen cenaze törenine katıldı.
Televizyonlar, canlı yayında otopsilerin yapıldığı Kahire’nin merkezindeki Kıpti hastanesinde çıkarılan tabutların getirilişini gösterdi. 
Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, ABD Başkanı Barack Obama’nın “yaşanan şiddetten dolayı derin bir endişe duyduğunu” ifade etti. Carney, “ABD, Mısır halkı geleceğini şekillendirirken, Kıptiler dahil azınlıkların haklarına saygı duyulması gerektiğine ve tüm insanların barışçıl protesto ve dini özgürlük hakkına sahip olduğuna inanıyor” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Mısır’daki askeri yetkililerin “ülkedeki tüm inançları koruması gerektiğini” ifade etti.
SORUŞTURMA BAŞLADI
MENA haber ajansı, askeri savcıların, şiddet olaylarında yer almakla suçlanan 25 kişiyi sorguya çektiklerini belirtti. Bir güvenlik yetkilisi, Pazar gecesi 40 kişinin tutuklandığını belirtmişti.
Kıptiler, Pazar günü yaşanan olaylar patlak verdiğinde, bu ayın başlarında Asvan kentindeki bir kiliseye düzenlenen saldırıyı protesto ediyorlardı. Kıpti Kilisesi, “Hıristiyan inancı şiddeti kınıyor. Yabancılar bir gösteriye sızdı ve Kıptilerin suçlandığı cinayetler işlendi” açıklamasında bulundu ve yetkililerden sorumluların bulunmasını istedi.
AB ENDİŞELİ
Avrupa Birliği’nin (AB) başkenti Brüksel’de bir araya gelen üye ülkelerin dış işleri bakanları, Kahire’de yaşanan şiddetten duydukları endişeyi dile getirdi. AB Dışişleri Bakanı Catherine Ashton, “Seçimlerin tüm Mısır halkını tek parça görecek şekilde düzenlenmesini ve insanların nereden geldikleri, neye inandıkları fark etmeksizin onları koruma arzusuyla seçimlere gitmesini” istedi.
Kahire’de Pazar’ı Pazartesiye bağlayan gece bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı uygulanırken, geç saatlerde açıklama yapan Başbakan Essam Şeref, halka, “tahriklere gelmemeleri uyarısında bulundu ve Mısır’ın tehlike altında olduğunu” söyledi.
HERKES BİRİNİ SUÇLUYOR
Koptil Hıristiyan bir papaz, en az beş göstericinin hızla gelen bir askeri aracın altında kaldıklarını belirtirken, bir AFP muhabiri de hastanede kurşun izleri taşıyan cesetler gördüğünü belirtti.
Mısır’daki Sünnilerin dini lideri Ahmed Tayyib, Müslüman ve Hıristiyan liderler arasında kriz görüşmeleri yapılmasını teklif etti. Bazı analistler şiddetin sadece dini nedenli değil, güvenlik hizmetleri ve askeri konseye olan öfkeden desteklendiğini savunurken, hükümeti provokasyonların arkasında durmakla eleştirenler de oldu.

Kıpti Hıristiyanlar, sistematik ayrımcılığa maruz kaldıklarını öne sürüyor. Ancak, Mübarek’in devrilmesinden bu yana askerler ile devrimi tetikleyen gruplar arasındaki gerilimde arttı.


http://www.hurriyet.com.tr/planet/18953924.asp

Yorumlar kapatıldı.