İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nobel Ekonomi Ödülünü İki Amerikalı Kazandı

2011 Nobel ekonomi ödülünü Amerikalı ekonomistler Thomas Sargent ve Christopher Sims kazandı. Sargent ve Sims, politika kararlarıyla ekonomi arasındaki ilişki üzerinde araştırma yaptı.İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Sargent ve Sims’in “makroekonomide etki-tepki ilişkisi üzerine deneysel araştırmaları” nedeniyle ödüle layık görüldüklerini bildirdi. Söz konusu çalışma 1970’li ve 1980’li yıllarda yapılmıştı.

Nobel Komitesi, Amerikalı profesörlerin, örneğin, vergi indiriminin veya faiz oranlarının arttırılmasının ekonomik büyümeyi veya enflasyonu nasıl etkilediğinin görülmesi için modeller geliştirdiğini vurguladı. Açıklamada Sims ve Sargent’ın geliştirdiği modellerin halen makroekonomik değerlendirmelerin temel araçları olduğu belirtildi.
Sims araştırmaların birbirinden bağımsız olarak 30 yıl önce yapılmış olmasına rağmen günümüzün sorunlarına çözüm bulunması açısından önemli olduğunu söyledi.
Profesör Thomas Sargent New York Üniversitesi’nde; Profesör Christopher Sims ise Princeton Üniversitesinde öğretim üyesi. İkisi de 68 yaşında. İki akademisyen 1,5 milyon dolarlık ödülü paylaşacak.

Yorumlar kapatıldı.