İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Türkiye’nin soykırımı kabul edeceğini ümit ediyorum”

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ermenistan ziyaretinin ikinci gününde, Türkiye’nin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını, kendisinin cumhurbaşkanlığı döneminde kabul edeceğini ümit ettiğini söyledi. Ermeni asıllı Fransız şarkıcı Charles Aznavour’un Ağrı Dağı manzaralı evini de ziyaret eden Sarkozy, Erivan sokaklarında halkla kucaklaştı.

Temasları kapsamında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile yaptığı ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Sarkozy, “1915’ten 2011’e kadar geçen sürenin Türkiye’nin olayların soykırım olduğunu kavraması için yeterli bir süre olduğunu” söyledi.
Cumhurbaşkanlığı dönemi Mayıs 2012’de sona erecek olan Sarkozy, Türkiye’nin bu tarihe kadar bu doğrultuda bir adım atacağını ümit ettiğini belirtti.
SARKOZY’NİN ERİVAN ZİYARETİNDEN KARELER
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Fransa’nın bu davada her zaman Ermenistan’ın yanında olacağını ifade eden Sarkozy, buna karşın Türkiye’ye ültimatom veremeyeceklerini, çünkü böyle bir adımın komşulara yardımcı olamayacağını söyledi.
Sarkozy, “Düşünmek için zaman sonsuz değil, çok zaman geçti ve Türkiye hükümetinin atacağı adımlara cevabımız gecikmeyecektir” diye konuştu.
“TÜRKİYE’Yİ AB’DE GÖRMÜYORUZ”
Sarkozy, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği ile ilgili düşüncelerinde ise bir değişiklik olmadığını söyleyerek, “Fransa, bu ülkeyi AB’de görmüyor” dedi.
Sarkozy, “Küçük Asya’da  (Anadolu) yer aldığı için Türkiye, dünyada önemli bir role sahiptir ve Batı ile Doğu arasında bir köprüdür. Ancak bu rol, AB’nin dışındadır. Fransa, bu ülkeyi AB’de görmüyor” diye konuştu.
Türkiye’nin “başarılı” olduğunu da belirten Sarkozy, “ancak buna rağmen Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki düşüncelerinin değişmediğini ve değişmesi için bir neden olmadığını” söyledi.
Erivan’daki temasları kapsamında Sarkisyan’la birlikte Ermeni asıllı Fransız şarkıcı Charles Aznavour’un evini ziyaret eden Sarkozy, kent sokaklarında halkla bir araya geldi. Sarkozy, ardından Güney Kafkasya turunun ikinci durağı olan Azerbaycan’a geçti.
Fransız basını, cumhurbaşkanı olarak ilk kez Ermenistan’a giden Sarkozy’nin Erivan ziyaretini, “yaklaşan seçimlere yatırım” olarak yorumluyor.
AZNAVOUR’DAN ILIMLI MESAJ
Sarkozy ile birlikte Erivan’a giden Ermeni asıllı ünlü Fransız şarkıcı ve Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi Charles Aznavour, Nouvelles d`Armenie dergisine verdiği röportajda, “soykırım” sözcüğü üzerinde durmanın gereksiz olduğunu söyledi.
News.am’in haberine göre, Atatürk’e övgüler yağdıran Aznavour, “Devrime girişen Arapların rüyalarında Kemalist bir hükümet kurmak var. Bu da Türkiye’nin lehine. Artık bir G-20 üyesi olan Türkiye her gün biraz daha zenginleşiyor. AB üyeliği de sadece bir zaman meselesi” dedi.
Türkiye’nin artık geçmişiyle yüzleşmeye başladığını belirten Ermeni asıllı sanatçı, “Benim için soykırım sözcüğünün ille de kullanılıp kullanılmaması hiçbir şeyi değiştirmiyor. 1915’te meydana gelen olayların gerçek hikayesini Türklere anlatması gereken de bizleriz” diye konuştu.
Ermenilerin geçmişle ilgili birçok tabudan da kurtulması gerektiğini söyleyen Aznavour, Ermeni kimliğinin sadece “soykırım”a dayandırılmasını da eleştirdi. Aznavour, “Bugün Ermeni olmak ne demek? Bir iş yapıp aynı anda sürekli soykırımdan söz etmek midir? Bu yeterli değil” dedi.
“TARİHÇİLERİN ROLÜNE SOYUNACAĞINA…”
Sarkozy’nin dün Ermenistan’da yaptığı açıklamalara Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’tan yanıt geldi.
Bakan Bağış, 2 günlük resmi ziyarette bulunmak üzere geldiği Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da gazetecilerin, Fransa Cumhurbaşkanı’nın “1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını destekleyen ve İsviçre’dekine benzer yasa çıkarabilecekleri” yönündeki ifadelerinin sorulması üzerine, Sarkozy’nin asli göreviyle ilgilenmesinin daha iyi olacağını söyledi.
 “Herhalde Fransa’daki son siyasi anketlerin neticesi bayağı kendisini ürkütmüş ki Sarkozy, bu tür yaklaşımlar içerisine giriyor” diyen Bağış, şöyle konuştu:
“Dün Fransa’nın İçişleri Bakanı ile bir araya geldiğim zaman kendisine de söyledim. Biz siyasilerin görevi geçmişi ve geçmişte yaşanan olayları belirlemek değildir. Siyasilerin görevi, geleceği belirlemektir. Sayın Sarkozy tarihçilerin rolüne soyunacağına, ülkesinin içine girmiş olduğu ekonomik girdaptan nasıl kurtulacağına biraz kafa yorarsa, üyesi olduğu AB’nin geleceğine yönelik projeler üretirse, Avrupa için de, Fransa için de, dünya huzuru için de daha anlamlı olur. Buna sadece yaklaşan seçimlerin istismarı deriz, başka bir yorum getirmenin anlamı olmaz.”

Yorumlar kapatıldı.