İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

150 yıllık ırkçı ve ayrımcı görüş sürüyor

Mehmet Akgül / Evrensel
Şişli Bomonti’de bir Ermeni okulunun kapısına asılan ‘Ne mutlu Türküm diyene’ yazılı tabelaya tepkiler devam ediyor… Av.Erdal Doğan, “Bu toprakların aslı unsuru olma konusunda uygulamada olan 150 yıllık bir ırkçı ve ayırımcı görüş hâlâ devam etmekte. Halen Ermeni soykırımın mimarlarının, Ermeni katliamlarına karışmış kişilerin isimleri Ermeni okullarına ve Ermenilerin yoğun yaşadıkları yerlere verilmektedir. Örneğin bir Ermeni okuluna Talat Paşa ismi veriliyor veya Ermenilerin yoğun olduğu bir yere Ergenekon caddesi ismi veriliyor. Maalesef AKP bu ırkçı ve ayırımcı anlayışın yok edilmesi ile ilgili hiçbir şey yapmadı. Hükümet bu ırkçı anlayışla ilgili bir şeyler yapmalıdır. Irkçı ve ayrımcılığı kaldırmak için yeni bir anayasa yapmalı ve bu ayrımcı uygulamaya yeni anayasayla son vermeli” diye belirtti.

Şişli Bomonti’de bir Ermeni okulunun kapısına asılan ‘Ne mutlu Türküm diyene’ yazılı tabelaya tepkiler devam ediyor. Önceki gün gazetemizde yayınlanan haberde görüşlerini aldığımız aileler uygulamanın yıpratma ve baskıyı hissettirme politikası olduğunu söyleyerek Ermeni çocuklara mesaj verilmek istendiğini dile getirmişlerdi.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız eğitimci ve hukukçular da yıllardır süren ırkçı ve ayrımcı görüşlerin hâlâ sürdüğünü belirterek bir azınlık okuluna böyle bir tabelanın asılmasını genel bir problem olarak gördüklerini ifade ettiler
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız gelinen noktanın ırkçı ve ayırımcı Türk eğitim sisteminden kaynaklandığını söyledi. Irkçı ve gerici eğitim sisteminin Türkiye’deki farklı kimliklere açık bir müdahale olduğunu dile getiren Yıldız, “Tek dil, tek millet, tek vatan gibi ırkçı ve gerici bir sistem mevcut Türk-İslam sentezi ile Türkiye’deki renkli kimliklere açık şekilde müdahale ediliyor. Bu bizlere bir azınlık okulunun yaşadığı sıkıntılarını ortaya koyduğunu gösteriyor. Türk eğitim sistemi zaten ırkçı ve gerici . Her sabah eğitim gören öğrencilere andımızla Türküm dedirtilmekte. Çocuklara ırkçı şeyler söyletip, ırkçı gerici Türk eğitim sistemine tabi tutulmakta. Biz bu tür olayları veya bir azınlık okuluna böyle bir yazının asılmasını genel bir problem olarak görüyoruz” dedi.
YENİ ANAYASA İLE AYRIMCILIK SONA ERDİRİLMELİ
Türkiye’de Türk kimliği dışında yaşayan farklı etnik kökenli insanlara karşı cumhuriyetten beri bir tahammülsüzlük olduğunun altını çizen Av.Erdal Doğan, “Bu toprakların aslı unsuru olma konusunda uygulamada olan 150 yıllık bir ırkçı ve ayırımcı görüş hâlâ devam etmekte. Halen Ermeni soykırımın mimarlarının, Ermeni katliamlarına karışmış kişilerin isimleri Ermeni okullarına ve Ermenilerin yoğun yaşadıkları yerlere verilmektedir. Örneğin bir Ermeni okuluna Talat Paşa ismi veriliyor, veya Ermenilerin yoğun olduğu bir yere Ergenekon caddesi ismi veriliyor. Maalesef AKP bu ırkçı ve ayırımcı anlayışın yok edilmesi ile ilgili hiçbir şey yapmadı. Hükümet bu ırkçı anlayışla ilgili bir şeyler yapmalıdır. Irkçı ve ayrımcılığı kaldırmak için yeni bir anayasa yapmalı ve bu ayrımcı uygulamaya yeni anayasayla son vermeli” diye belirtti.
ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI
Azınlıklara ait bir okulda böyle bir tabelanın bulunmasının Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu dile getiren Doğan “Ermeni okulunun duvarına böyle bir tabelanın yazılması Lozan Antlaşmasına, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, Anayasanın 90. maddesi ve Birleşmiş Milletler Siyasi Haklar Sözleşmelerine aykırıdır” şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

Yorumlar kapatıldı.