İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarkozy’nin umudu Ermeni lobisinde

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, yolsuzluk skandalı ve siyasi hezimet ile sarsılan imajını Ermenistan ziyareti ile toparlama peşinde. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Karaçi Skandalı olarak bilinen yolsuzluk davasına adının karışması ve Senato seçimlerinde çoğunluğu sol partilere kaptırmasıyla kaybettiği desteği Ermenistan’da arayacak. Sarkozy’nin 6 Ekim’de Erivan’ı ziyaret edeceğini açıklamasının ardından Le Monde gazetesine konuşan Elysee Sarayı’ndan bir yetkiliye göre bu ziyaret Sarkozy’ye, ‘Senato’da bloke edilen ‘Ermeni soykırımını reddedenleri cezalandırma’ tasarısını onaylatmadan da Ermeni toplumuna büyük bir sembolik jest yapma imkânı sağlıyor.

Yetkili, bu ziyaretin Cumhurbaşkanlığı kampanyasının bir parçası olduğunu belirtip “Türkiye’ye savaş ilan edecek değiliz” diye konuştu. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Paris’e düzenlediği gezinin ardından Erivan’a gideceğini açıklayan Sarkozy’ye, Ermeni asıllı ünlü Fransız şarkıcı Charles Aznavour da eşlik edecek.
Sarkozy’nin başı dertte
Le Monde’daki analizde, Sarkozy’nin 2007’deki seçimlerde de ‘Ortadoğu’da barış’ söylemleri ile Yahudi toplumunun ‘kalbini kazandığı’ hatırlatıldı. Seçimlerde ülke içinden olduğu kadar dışından da destek arayan Sarkozy, Britanya Başbakanı David Cameron ile Başbakan Tayyip Erdoğan’dan önce Libya’ya gidip gövde gösterisi yapmıştı.
Diğer yandan Foreign Policy dergisi, “Sarkozy’nin Başı Dertte” başlığı ile yayımladığı makalede, Sarkozy’nin siyasi kariyerindeki en kötü ayı yaşadığını belirtip “Aksayan ekonomi, bitmek bilmeyen işsizlik, sert siyasi muhalefet, borçlarla gelen panik… Evet Sarkozy’nin başı dertte” ifadelerini kullandı. Yazıda, gelecek yıl yapılacak seçimlerde oy kaybetme endişesine tutuşan Sarkozy’nin Sosyalistlerin potansiyel liderleri François Hollande ve Martine Aubry’nin Sarkozy’den daha çok destek gördüğü belirtildi.
Sarkozy’nin yakın arkadaşları ve danışmanları Nicolas Bazire ve Thierry Gaubert’in, 1990’larda Pakistan’a satılan silahlardan ele edilen geliri dönemin Başbakanı Edouard Balladur’un seçim kampanyasına kullandıkları suçlamasıyla yargılanması üzerine Sarkozy’nin de şüpheliler arasında anılması Cumhurbaşkanı’na desteğin azalmasına neden oldu.

Yorumlar kapatıldı.