İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink raporu son aşamada

Fırat Kozok
Devlet Denetleme Kurulu, bu yıl sonuna kadar önce, 8. Cumhurbaşkanı Özal’ın ölümüyle ilgili raporunu, ardından da Hrant Dink raporunu tamamlayacak. Dink ailesiyle görüşen kurul, Trabzon’da incelemeler yapacak, şimdiye kadar verilmiş olan kararlar da masaya yatırılacak.

Fırat Kozok
Cumhuriyet- Ankara- Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Hrant Dink cinayetiyle ilgili çalışmasını yoğunlaştırdı.Köşk’ün elinde 50 bin sayfayı bulan bilgi ve doküman bulunuyor. Kurul, bu yıl sonuna kadar önce 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili raporunu, ardından da Dink raporunu tamamlayacak.
Son dönemde hazırladığı raporlarla dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı DDK, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun yaşamını yitirdiği helikopter kazasıyla ilgili raporunun ardından dikkatleri bir kez daha üzerine çekti. Cumhurbaşkanı Gül’ün talimatıyla inceleme yapan DDK’nin bu yılki gündeminde yine tartışma yaratacak iki konu bulunuyor. Bunlardan birincisi, Hrant Dink cinayeti. Cumhurbaşkanı Gül bu yıl başında Kurul’a konuyu inceleme talimatı vermiş, Kurul da iki üyenin koordinasyonunda Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’ndan görevlendirilen müfettişlerle çalışmaya başlamıştı.
Dink ailesiyle görüşen Kurul, İstanbul ve Trabzon’da da çeşitli incelemeler yapacak. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 2007’de, Dink cinayetine ilişkin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü’nün bazı görevlileri hakkında açtığı soruşturmada “kovuşturmaya yer olmadığı” yönündeki kararı başta olmak üzere, süreçte verilen kararlar masaya yatırılacak.
Mahkeme kararları ve soruşturma belgelerini ele alan DDK’nin önünde 50 bin sayfayı bulan doküman toplandığı öğrenildi. Kurul bu dokümanları 2-3 haftada bir toplanarak ele alıyor. Köşk kaynakları konunun Emniyet, İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık ile ilgili yönlerinin de ayrıntılarıyla incelendiğini belirtirken “DDK’nin yaptığı çalışmanın kamuoyunu tatmin etmesi gerekiyor. Bu nedenle çok kapsamlı bir çalışma yapılıyor” diyor.
DDK’nin Hrant Dink cinayetiyle ilgili çalışmasının kamuoyunda daha fazla dikkat çekmesine karşın, Kurul’un gündeminde bir önemli konu daha bulunuyor. Hrant Dink raporundan 1-2 hafta önce tamamlanması beklenen bu rapor ise 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili. Köşk kaynakları bu konuda da, “20 yıl önceki bir konu üzerinde çalışılıyor. Dolayısıyla çabuk sonuca ulaşmak kolay değil. Görgü tanıkları tek tek dinleniyor” görüşünü dile getiriyor.

Yorumlar kapatıldı.