İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İnternet Üzerinden Örgütlenen Süryaniler’den ‘Hain Değiliz’ Kampanyası (2)

Gamze Özçelik Pürüzsüz
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretim 10’uncu sınıflar için hazırladığı ve Süryaniler’i batılı devletler ile işbirliği yapan hainler olarak gösteren tarih dersi kitabındaki ifadelerin çıkarılması için İnternet üzerinden başlattıkları kampanya ile ilgili Mardin Süryani Metropolitliği’nin (Deyrulzafaran Manastırı) aralarında bulunduğu 14 Süryani kuruluşu ve derneği ortak bir açıklama yaptı.

İnternet ÜZERİNDEN ÖRGÜTLENEN SÜRYANİLER’DEN ‘HAİN DEĞİLİZ’ KAMPANYASI (2)
MANASTIR VE DERNEKLERDEN AÇIKLAMA
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretim 10’uncu sınıflar için hazırladığı ve Süryaniler’i batılı devletler ile işbirliği yapan hainler olarak gösteren tarih dersi kitabındaki ifadelerin çıkarılması için İnternet üzerinden başlattıkları kampanya ile ilgili Mardin Süryani Metropolitliği’nin (Deyrulzafaran Manastırı) aralarında bulunduğu 14 Süryani kuruluşu ve derneği ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, Süryanilerin, antik Mezopotamya organik kültürün devamı Hıristiyan bir halk olduğu ve tarihte, Doğu-Batı kültürünü beslemiş, Doğu kültürünün ana dinamiği olarak, insani düşüncenin gelişmesine önemli katkılar sundukları belirterek, şöyle denildi:
“Türkiye’nin sınırları içinde Süryaniler, yerleşik farklı bir inanç ve kültür gerçeğidir. Tarihin hiçbir döneminde devlete karşı kalkışma bağlamında olumsuz bir yaklaşımları ve akımları olmamıştır. Aksine, her zaman ve her koşulda dürüst ve samimi davranmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan farklı kültürlerin evrensel kardeşlik değerleri çerçevesinde yaşamaları için öncelikle bu farklılıkların birbirlerini doğru tanıması gerektiğine inanmaktayız. Bu coğrafyada yaşayan farklı kültürlerin birbirlerini doğru tanımanın yolu eğitimden geçmektedir. Farklılıklar ülkemizin hem bir gerçeği hem bir zenginliği olduğu olgusunun insanlara öğretilme isteği, dileklerden öte pratiğe yansımalıdır. Ülkemizde yaşanan toplumsal değişim ve açılımların yaratmış olduğu sinerji ile farklılıkları yok sayma, eritme ve tek tipleştirme politikalarının geçmişte kalmasını umut ediyoruz. Yıllarca süren bu politikaların zihinlerde yol açtığı travma ancak bu yanlış politikalarla dürüstçe yüzleşerek, bütün farklılıkları olduğu gibi kabul edip, evrensel standartlara ulaşılarak çözülebilir. Bizler özellikle son yıllarda Avrupa Birliğine tam üyelik süreci ile hız kazanan demokratikleşme adımlarını oldukça olumlu görüyor ve destekliyoruz. Yalnız yasaların değişimi bir başlangıç ama yeterli değildir. Önemli olan zihniyetin değişimidir. Bu zihniyet ne yazık ki hala azınlıkları potansiyel tehlike olarak göstermektedir.”
Açıklamada son günlerde medyada dile getirilen 10’uncu sınıf tarih ders kitabındaki Süryanilere yönelik ırkçı ve kışkırtıcı ifadelerin somut bir örnek olduğu belirtilerek, şöyle denildi:
“Bizler kitapta yer alan ve gerçeklikten uzak subjektif tarih yorumuna değinmeyeceğiz. Ama burada önemli olan öğrencilerin açıkça Süryanilere karşı kışkırtılmasıdır. Öğrencilerin bilinçaltına planlı bir şekilde bilerek ve isteyerek Süryanilerin aslında potansiyel tehlike olduğu işlenmektedir. Kitaptaki ifadeler nefret suçu kapsamına girmektedir. Bir ders kitabı ideolojik yorumlardan ziyade objektif bilgi vermelidir. Ayrıca insanlara farklı kimliklerle dostça yaşamayı, kardeşliği ve sevgiyi aşılamalıdır. Bizim isteğimiz bu ders kitabının bir an önce müfredattan çıkartılmasıdır. Eğer ders kitaplarında Süryaniler tanıtılacaksa, biz bunu çok olumlu buluyoruz. Bu Süryani halkının dili edebiyatı, kültürü üzerinden olmalı ve bu konuda Süryanilere de danışılmalıdır. Ülke olarak hassas bir dönemeçten geçiyoruz. Her zamandan daha çok olumlu yaklaşımlara ve odaklanmalara ihtiyaç duymaktayız. Sağduyulu ve sorumlu davranmanın bir gereği olarak, olumsuz koşullanmalara meydan vermemek için, toplumsal algılamaya olumlu katkı bağlamında bu duyarlılığımızı kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Saygılarımızla.”
Açıklamaya imaz koyan kuruluşlar, şöyle:
Mardin Süryani Metropolitliği-Deyrulzafaran Manastırı, Midyat Süryani Kiliseleri Vakfı, İdil Süryani Kadim Vakfı, Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği İstanbul, Midyat Güneydoğu (Turabdin) Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği, Anıtlı (Hah) Süryani Meryem Ana Manastır ve Kiliseleri Derneği / Midyat, Midyat Süryani Gençlik Kültür Derneği, İdil Süryanileri Kültürü Kardeşlik, Sevgi ve Hoşgörü Derneği, Nusaybin Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği, Elbeğendi (Kafro) Kalkındırma ve Dayınışma Derneği / Midyat, Öğündük (Midin) Köyü Kalkındırma ve Kültür Derneği / İdil, Gülgöze (İvardo) Süryani Kültürü, Dayanışma ve Kalkındırma Derneği / Midyat, Yemişli (Enhil) Köyü Kalkındırma ve Uzlaştırma ve Kiliselerin Koruma Derneği,
Keldani-Asuri Dayanışma Derneği KADER / İstanbul. – Mardin
Doğan Haber Ajansı [3030562] Haber Yayın Tarihi : 01.10.2011 18:30
Gamze Özçelik Pürüzsüz

Yorumlar kapatıldı.