İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Astğig Dağlıyan: Diyarbakır’da 119 Ermeni köyü yakıldı

Mezopotamya Sosyal Forumu bünyesinde gerçekleştirilen “Diyarbakır ve Ermenistan” konulu oturumda Batı Ermenistan Ermeniler Meclisi adına konuşan Astğig Dağlıyan, Ermeni katliamında Diyarbakır’da 119 köyün yakıldığını kaydetti.

“İnsanlık için, kapitalizme ve sömürüye karşı, özgürlük kazanacak” sloganıyla düzenlenen Mezopotamya Sosyal Forumu (MSF) kapsamında gerçekleştirilen “Diyarbakır ve Ermeniler” konulu oturuma Batı Ermenistan Ermeniler Meclisi adına Astğig Dağlıyan katıldı. Ermenilerin tarihi hakkında kısa bir konuşma yapan Dağlıyan, Ermenilerin bu toprakların kadim halklarından biri olduğunu ve bin yıllardır bu topraklarda yaşadığını dile getirdi. Ermeniler hakkında kısa bir tarih sunumu yaptıktan sonra Osmanlının son dönemlerinde Ermenilerin maruz kaldığı baskı ve sürgünlere değinen Dağlıyan, 2. Abdulhamit döneminde Ermeni katliamına sistemli bir biçimde geçiş yapıldığını belirterek, “Hamidiye Alayları oluşturulduktan sonra ilk olarak 1894’te Sason’da Ermenilere karşı sistemli bir baskı ve katliam gerçekleşmiştir” dedi.
Diyarbakır’da Ermeni nüfusunun çok fazla olduğunu, 1894-1896 yılları arasında 119 köyün yakıldığını ve Ermeni kiliselerinin camilere çevrilmeye başlandığını söyleyen Dağlıyan, “Katliamın yaşandığı dönemlerde binlerce ev ve işyerinin yıkılıp yağmalandı. Aynı zamanda kaçırılan kadınların sayısı da sayılamayacak kadar çoktu. Katliam dönemlerinde Hamidiye alaylarının başında olan Pirinççizade Arif kişisel olarak Ermeni katliamında rol almak istemiştir” dedi.
Dağlıyan daha sonra Ermeni katliamı öncesi ve sonrasına ait fotoğrafları gösterdi. Oturum soru cevap şeklinde devam etti.
ANF NEWS AGENCY

Yorumlar kapatıldı.