İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Açıkhava’da kardeşlik şöleni

Kardeş Türküler dün akşam Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde verdiği konser ile dinleyenlere müzik şöleni sundu, “Yeni bir güne merhaba” dedi. Konserde barış ve kardeşlik mesajları verildi… Kardeş Türküler’e Okmeydanı Halkevi Çocuk Korosu, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu Dans Grubu, Arto Tunçboyaçiyan, Onno Tunç’un kızı Ayda Tunç, Ara Dinkjiyan ve Sezen Aksu eşlik etti.


Konsere Rakel Dink, Gülten Kaya, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Nuray Mert, Ahmet Hakan, Metin Uca’nın da içinde olduğu çok sayıda aydın, sanatçı ve yazar katıldı. Açık Hava Sahnesi’nin hınca hınç dolduğu konserde birçok kişi de dışarıda kaldı.
Kardeş Türküler’e Okmeydanı Halkevi Çocuk Korosu, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu Dans Grubu, Arto Tunçboyaçiyan, Onno Tunç’un kızı Ayda Tunç, Ara Dinkjiyan ve Sezen Aksu eşlik etti.
HEKİMOOO
Konser Çocuk (H)aklı albümünden Hekimo parçası ile başladı. Parçanın ritminin yükselmesiyle birlikte BGST Dans Grubu, seyircilerin arasından sahneye çıktı.
Dinleyicileri grup adına selamlayan Feryal Öney, 20 yıl önce yine aynı sahnede barış ve kardeşlik için türküler söylediklerini, bugün de yine kardeşlik için şarkılar söylemek için buluştuklarını belirtti. Öney, “Şarkılarımızı bu gecede kimsenin başını eğmediği, boynunu bükmediği bir barış için, kimsenin kimseyi alt etmediği eşitlik üzerine kurulu bir kardeşlik için ve sadece ovalarda değil, dağlarda da güvercinlerin uçacağı bir Türkiye için söylüyoruz” dedi.
Sahneye Okmeydanı Halkevi Çocuk Korosu çıktı. Söz ve müziği Arto Tunçboyaçiyan’a ait olan Haydo parçasını seslendirdi. Kardeş Türküler yaz boyunca Okmeydanı Halkevi Çocuk Korosu ile çalışmalar yaptıklarını aktardı.
Arto Tunçboyaçiyan seyirciyle kurduğu temas ve performansıyla dinleyenleri etkiledi.
Söylediği şarkının sözlerini doğaçlama olarak yeniden düzenleyen Tunçboyaçiyan, Mevlana’yı hatırlattı, yönetenlerin “tek dil” söylemlerine dikkat çekti.
Daha sonra yıllarca babasının doğup büyüdüğü toprağa, Diyarbakır’a hasret kalan Ermeni sanatçı Ara Dinkjiyan sahne aldı. Dinkjiyan udunun tellerine yıllardır içinde büyüttüğü hasret ile dokundu ve tüm açıkhavayı büyüledi.
Ve Sezen Aksu… Kutlama parçasıyla sahneye çıkan Aksu, mükemmel sesi ve performansıyla şölene ayrı bir renk kattı. Sezen Aksu daha sonra müziği Ara Dinkjiyan’a ait olan “Vazgeçtim” ve “Sarışınım” parçalarını da seslendirdi. Aksu sahneden ayrılırken Kardeş Türküler’e teşekkür etti ve “Yıllardır söyledikleri türkülerle ısrarla ve dirençle bize kardeşliğimizi hatırlatıyorlar” dedi.
EMRAH GEZER İÇİN RINDAMIN…
Vedat Yıldırım, Kürtçe Rındamın parçasını mırıldanmaya başladı ve tüm dinleyenler de Yıldırım’a eşlik etti. Yıldırım bu parçayı bir türkü barda söylediği için polis kurşunuyla Emrah Gezer’in hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Dava sonucunda Kürtçe şarkı söylemenin tahrik indirimi sayıldığını belirten Yıldırım, “Bizim Ahmet Kaya’nın dediği gibi cesur insanlara, hakimleri ihtiyacımız var. Ama biz o günlere kadar beklemeyeceğiz, bütün sahneler bizim” dedi.
Ermenice bir halay parçası da seslendiren Kardeş Türküler, Hrant Dink’in doğum gününü kutladı ve 19 Eylül’de yapılacak duruşmaya çağrıda bulundu.
HANZALA SAHNEDE
Hanzala sahnede. Filistin’de siyonizme karşı ellerinde taşlarla mücadele eden çocuklar için yazılmış Yoyo şarkısı seslendirildi. Sahneye yoyolarıyla dansçılar çıktı ve yüzlerini dinleyicilere hiç dönmeyen çocuklar, oyuncakları olan yoyoları taş gibi fırlattılar.
İki ayak horonu ile sahneye çıkan dans grubuna kemençe ve tulum eşlik etti. HES’lere karşı mücadele eden Karadeniz halkı selamlandı. Küçük bir Roman kızın hayatının anlatıldığı Nazar parçası ile ritim tutan çocuklar ve Kardeş Türküler dinleyenlere şeker dağıttılar; kin ve nefret içermeyen şekerler…
Keçe Kurdan ve Kara Üzüm Habbesi ile halaya durdu tüm açık hava. Ve son konuşmayı yapan Vedat Yıldırım, Eylül ayını böyle bitirmek istediklerini belirterek, “12 Eylül’ler, 11 Eylül’ler, 6-7 Eylül’ler olmasın. Bütün günler 1 Eylül gibi yaşansın. Çünkü bize barış lazım” dedi. (Dicle Müftüoğlu-Fatma Kelleci/ETHA)

Yorumlar kapatıldı.