İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Berktay: Soykırım belgeleri temizlendi

Yeni ortaya çıkan bir ABD kriptosuna göre, tarihçi Halil Berktay, Amerikalı yetkililere, Osmanlı arşivlerindeki “soykırım belgelerinin geçmişte iki kez temizlendiğini” söylemiş. Emekli büyükelçi Birgi ise “Ermenileri gerçekten kesmişiz” demiş… ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çıkışlı, Başkonsolos David Arnett imzalı ve 2004 tarihli bir kripto.“Ermeni ‘soykırımı’ ve Osmanlı arşivleri” başlıklı belgenin bir bölümünde arşivlerin “eksiksiz” olup olmadığı sorgulanırken, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Berktay’ın görüşlerine yer veriliyor. Berktay, biri 1918’de İstanbul’un İngilizlerce işgali ertesinde, biri ise Turgut Özal döneminde olmak üzere arşivlerin iki kez “temizlendiğini” öne sürüyor.

Yeni ortaya çıkan bir ABD kriptosuna göre, tarihçi Halil Berktay, Amerikalı yetkililere, Osmanlı arşivlerindeki “soykırım belgelerinin geçmişte iki kez temizlendiğini” söylemiş. Emekli büyükelçi Birgi ise “Ermenileri gerçekten kesmişiz” demiş.
TÜRKİYE ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için soykırım tartışmasını sonuca bağlayacak bir komisyon kurulması fikrinin tartışıldığı bir dönemde, WikiLeaks internet sitesinin yayınladığı ABD Dışişleri yazışmalarından biri, Ermeni soykırımı lobisini heyecanlandırdı. 250 bini aşkın yazışma arasında 30 Ağustos’ta yayınlanan ve Armenian Weekly başta olmak üzere önceki gün Ermeni medyasına da yansıyan belge, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çıkışlı, Başkonsolos David Arnett imzalı ve 2004 tarihli bir kripto.
“Ermeni ‘soykırımı’ ve Osmanlı arşivleri” başlıklı belgenin bir bölümünde arşivlerin “eksiksiz” olup olmadığı sorgulanırken, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Berktay’ın görüşlerine yer veriliyor. Berktay, biri 1918’de İstanbul’un İngilizlerce işgali ertesinde, biri ise Turgut Özal döneminde olmak üzere arşivlerin
iki kez “temizlendiğini” öne sürüyor.
Manipülasyon mümkün mü
Özal’ın o dönem arşivleri, başta emekli büyükelçi Muharrem Nuri Birgi olmak üzere bir grup emekli diplomat ve generale açtığını belirten Berktay, şu iddiayı da ortaya atıyor:
“Arşivleri tarayan Nuri Birgi, sık sık buluştuğu ortak bir dostumuza, Ermenileri kastederek ‘Onları gerçekten kestik’ demiş.”
Berktay’ın iddiasına rağmen, Osmanlı arşivlerindeki belgelerin farklı yerlerde birçok kopyası olduğunu, bu nedenle manipule edilemeyeceğini savunan uzmanlar da var.

Yorumlar kapatıldı.