İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Diasporayı değiştirecek tek şey kaldı’

Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, yarın Akdamar Kilisesi’nde gerçekleştirilecek ayinle ilgili, ”İnanıyorum ki, Surp Haç Kilisesi’nin ayine açılması vesilesiyle artık Ermeni toplumu, diaspora da buraya akın edecek ve akıllarındaki bazı düşünceler değişecek” dedi.

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan Akdamar Kilisesi’nde, Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından yarın yapılacak ayin öncesinde kente gelen Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Ateşyan, Episkopos Şahap Maşallıyan ve Başrahip Zakeos Ohanyan, Vali Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Karaloğlu, bakanlığın valiliğe verdiği yetki çerçevesinde halen anıt müze olarak kullanılan kilisede, yılda bir kez İstanbul Ermeni Patrikliği tarafında ayin düzenlendiğini anımsatarak, ilki geçen yıl yapılan ayinden sonra yarın ikinci ayinin yapılacağını söyledi.
Ayinin dini kısmını başpatrik ve heyetinin yürüteceğini anlatan Karaloğlu, valilik olarak kente gelenlerin konaklamaları, huzuru, mutluluğu ve ayinin sorunsuz geçmesi için çalıştıklarını belirtti.
Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan ise yarınki ayinin ‘kutsal haç yortusu’ günü dolayısıyla Akdamar Adası’ndaki ”Surp Haç Kilisesi”nde gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, ülkenin birliği, bütünlüğü, beraberliği ve huzuru için yapılan dualarını tanrıya iletmek için tarihi şehirde bulunduklarını ifade etti.
Ateşyan, Kültür Bakanlığı’nın valiliğe verdiği yetki ve izinle artık her yıl Eylül ayının ikinci haftasında Van’da olacaklarını bildirerek, şunları kaydetti:
”İnanıyorum ki, Surp Haç Kilisesi’nin ayine açılması vesilesiyle artık Ermeni toplumu, diaspora da buraya akın edecek ve akıllarındaki bazı düşünceler değişecek. Eskiden olduğu gibi Türk ve Müslüman kardeşlerimizle el ele birlik ve beraberlik içinde hayat sürdüreceğimize inanıyorum. Bunun olması için patrikhane olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız.”
Bir gazetecinin, ‘ayine katılımın geçen yıla göre düşük olacağı yönünde izlenimleri olduğu’ yönündeki sorusuna Ateşyan, katılımın ne kadar olacağı konusunda bilgi sahibi olmadığını, ancak geçen yılki ayine 2 bin civarında katılım olacağı söylenmesine rağmen 7 bin kişinin katıldığını söyledi.
Ateşyan, Vali Karaloğlu’na, ziyaret anısına Ermenistan’da yapılmış ahşap vazo hediye etti.

Yorumlar kapatıldı.