İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BİK’ten ‘azınlık gazeteleri’ne yardım

Arifeyi bayrama bağlayan gece yarısı; Jamanak, Marmara, Apoyevmatini ve İho’ya 45’er; Agos ve Şalom’a ise 35’er bin lira yatırıldı. Apoyevmatini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis yapılan yardım sonrası duygularını, “Sevinçten uyuyamadım. 6-7 Eylül olaylarından sonra kendimi ilk kez vatanımda hissettim” diye yorumladı.

***************
Azınlık mallarının iadesine ilişkin karardan sonra, Basın İlan Kurumu’ndan da Ermeni, Rum ve Yahudi toplulukları tarafından yayımlanan gazetelere destek geldi.
Kurum, ayakta kalma mücadelesi veren bu gazetelere toplam 250 bin lira kaynak aktardı. Arifeyi bayrama bağlayan gece yarısı; Jamanak, Marmara, Apoyevmatini ve İho’ya 45’er; Agos ve Şalom’a ise 35’er bin lira yatırıldı. Apoyevmatini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis yapılan yardım sonrası duygularını, “Sevinçten uyuyamadım. 6-7 Eylül olaylarından sonra kendimi ilk kez vatanımda hissettim” diye yorumladı.
‘EZBER BOZAN BİR ADIM’
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, ikisi haftalık 6 azınlık gazetesinin sahibi ve temsilcileriyle bayramdan önce bir toplantı yaptı. Toplantıda Atalay, “Mevzuatta yok ama tabu değil.
En kısa zamanda sorunu çözeceğim” diyerek bu gazetelere maddi desteğin sinyalini verdi. Ardından gazetelerin banka esap numaraları alındı. Müjdeli haber, arifeyi bayrama bağlayan gece yarısı geldi.
 Günlük gazeteler Jamanak, Marmara, Apoyevmatini ve İho’ya 45’er; haftalık Agos ve Şalom’a ise 35’er bin lira yatırılmıştı. Vasiliadis, yaşadığı sevinci şöyle anlattı: “O gece heyecandan, sevinçten uyuyamadım.
6-7 Eylül olaylarından sonraki travmanın ardından kendimi ilk kez vatanımda hissettim. Türk milli takımının maçlarında hop oturup hop kalktım. Yıllar sonra ilk kez bayramı Müslümanlar’la birlikte, aynı sevinçle kutladık.
 ’86 yıllık gazetemi kapatıyorum’ şeklindeki serzenişim Başbakan Erdoğan’ın dikkatini çekmiş. Talimat vermiş. Hepsine binlerce kez teşekkür ediyorum. Ezberleri bozabilecek insanlar çok az. Onların başa gelmesi çok önemli. Bu ezber bozacak bir adım. Basın kartı başvurusu bile yapmamıştım. Protesto ediyordum. En kısa zamanda basın kartına başvuracağım.”
‘MEVZUAT TABU DEĞİL’
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da, süreci şöyle aktardı: “Jamanak gazetesine son olarak 1983’te ilan karşılığı yardım yapılmış. Ancak daha sonra karşılarına hep mevzuat ve tiraj sorunu çıkmış. Mevzuatlar tabu değil. Değiştirirsiniz. Köklü değişiklikler yapılıncaya kadar söz konusu gazeteleri desteklemek için ‘Diğer Görevler Fonu’ndan 250 bin lira ayırma kararı aldık. Komşumuz açken biz tok yatamayız.”
SABAH GAZETESİ
http://www.samanyoluhaber.com/h_670094_Dunya-bikten-azinlik-gazetelerine-yardim.html

Yorumlar kapatıldı.