İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kiliseye çevrilen cami aslına dönüyor

İzmir’in Çeşme ilçesi Alaçatı beldesinde, CHP’li belediyenin restorasyon adı altında kiliseye çevirdiği Pazaryeri Camii’nin eksikleri gideriliyor. Daha önce restorasyon projesinde yok denilerek reddedilen eksiklikler, İzmir Valisi Mustafa Vahit Kıraç’ın girişimleriyle giderilmeye başlandı. Mihrap, mimber ve kürsüsü yerine konulan caminin diğer eksikleri de bir bir giderilecek. 

AK Parti İzmir İl Genel Meclisi Üyesi Arif Barata, Çeşme’de yaşayan bir vatandaş olarak Vali Kıraç’a teşekkür ettiğini söyledi. Caminin içinde sol tarafta bulunan ve kilise döneminde yapılan mermer sütunlardaki tasvirler, figürler, heykelcikler ve altar (adak yeri) gibi eserlerin gün yüzüne çıkarıldığı skandal restorasyonda, camiye ait mihrap, Arapça yazılar ve pencerelerin hiçbir işlemden geçirilmediğini vurgulayan Barata, cami tarafında yarım bırakılan restorasyonun da tamamlanmasını istedi.
Restorasyon projesini İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayladığını vurgulayan İl Genel Meclisi Üyesi Barata, onların da bu hatada payı olduğunu savundu. Barata, bir caminin asli unsurları mihrap, mimber, kürsü, şadırvan, musalla taşı gibi bölümleri olmadan kurulun projeyi onaylamasının düşündürücü olduğuna dikkat çekerek, bu haliyle restorasyonun eksik olduğunu belirtti. Vali Kıraç’ın girişimleriyle caminin acil eksiklerinin giderildiğini anlatan Barata, mihrap bölümünün tekrar restore edilmesini isteyerek, “Camide hala çok eksik bulunuyor. Abdest alınacak şadırvanın tekrar yapılması, musalla taşın yerine koyulması gerekiyor. Cami içindeki kilise figürlerinin görünmemesi için koyulan perde daha modern ve motorlu yapılmalı. Cami kiliseden döndürüldüğü için zemini düz değil. Orta kısım doldurularak, cemaatin rahat namaz kılması sağlanmalı. Restorasyondan sonra basamak haline getirilen mahfil de eski haline çevrilmeli.” şeklinde konuştu.
(CİHAN)
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1176266&title=kiliseye-cevrilen-cami-aslina-donuyor

Yorumlar kapatıldı.