İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Soykırımının unutulmuş kadınlarına ilişkin bir film: «Büyükannenin dövmeleri»

″Khanum nine herkes gibi değildi. Ben onu kötü bir kadın olarak hatırlıyorum. Fiziksel temastan nefret ediyordu. O asla kucaklamayan, öpmeyen ve her zaman ellerindeki dövmeleri saklayan eldiven taşıyan bir büyük anneydi. Bu onun sırrını da saklamaktaydı. ″ Asparez’in yazdığı haberde Stockholm’den Suzanna Khardalyan, büyük annesini işte böyle tasvir etmekte… Onu hayvanları dağladıkları gibi mülk olarak zorla dağlarlar. Bu hikaye beni altüst etti″ diye anlatmakta Suzanna Khardalyan.

************
″Khanum nine herkes gibi değildi. Ben onu kötü bir kadın olarak hatırlıyorum. Fiziksel temastan nefret ediyordu. O asla kucaklamayan, öpmeyen ve her zaman ellerindeki dövmeleri saklayan eldiven taşıyan bir büyük anneydi. Bu onun sırrını da saklamaktaydı. ″ Asparez’in yazdığı haberde Stockholm’den Suzanna Khardalyan, büyük annesini işte böyle tasvir etmekte.
Khardalyan bu insanı odaklayan yeni «Büyükannenin dövmeleri» filminin hem rejisörü hem de prodüseri. Film, Ermeni Soykırımı çemberinden geçmiş, bedenlerini satmak durumunda kalan  binlerce unutulmuş kadının sırlarını açıklığa kavuşturmakta. Bu kadınların bedenlerinde diğer insanlardan ayırd edilmelkeri için dövmeler bulunmaktaydı.
«Büyükannenin dövmeleri» ailenin sırrına götüren bir seyahattir. En nihayet Khanum ninenin mavi dövmelerinin sırrı ortaya çıkıyor.
″Büyükanne Türkiye’de kaçırılır ve onu yıllarca esaret içinde tutarlar. Onu hayvanları dağladıkları gibi mülk olarak zorla dağlarlar. Bu hikaye beni altüst etti″ diye anlatmakta Suzanna Khardalyan.
Sadece 1919 yılında I. Dünya Savaşı Sonunda Müttefik Kuvvetler, zorunlu olarak bedenlerini satmak durumunda kalan, zorunlu evliliklerden ve tecavüzler sonucu çocukları olan 90 819 genç kadın ve çocuğu kurtardılar. Bu kadınlardan çoğu, onların onları kaçıranın malı olduğunu gösteren dövmeleri vardı. Avrupalı ve Amerikalı misyonerlerin yardımıyla binlerce benzeri durumdaki kadın , kız ve çocuk kurtarıldı ve bunlar mülteci olarak dünyanın dört bir tarafına dağıldılar.
http://news.am/tur/news/72820.html

Yorumlar kapatıldı.