İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Baskın Oran: Bu bir ‘tek maddelik devrim’ olmaktan uzak

Baskın Hoca her zamanki çarpıcı ve net üslubuyla durumu özetledi.  “Tamam. AKP hükümetleri şimdiye kadarki bütün Cumhuriyet hükümetlerinden daha fazla eğildi Gayrimüslim sorunlarına. Fakat bu bir “tek maddelik devrim” olmaktan uzak. Kamulaştırmaları ve satışları dışarıda bırakıyor. Kamulaştırmaların çoğu zaten birer gasptan ibaret. Satışlarda ise, devlet el koyup eski malike bedavadan iade etmiş, o bir daha satmış. Ne tazminatını kimden alacaksın?

********************
AKP Hükümeti’nin geçtiğimiz günlerde çıkardığı bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile azınlıkların geçmişte gasp edilmiş mallarının bir bölümünün iadesi mümkün hale geldi. Bu olumlu bir gelişmeydi ve neredeyse bütün basında da benzer yorumlar çıktı. Hatta abartıp “devrim” diyenler bile oldu. Biz de ortaya çıkan durumu konunun uzmanına danıştık.
Lozan, Azınlıklar ve Türk dış politikası konusundaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Baskın Oran’a DurDe internet sitesi ve Facebook sayfası için azınlık mülkleriyle ilgili çıkarılan KHK’nın eksiklerini sorduk. Baskın Hoca her zamanki çarpıcı ve net üslubuyla durumu özetledi.
 Baskın Oran:
 • “Tamam. AKP hükümetleri şimdiye kadarki bütün Cumhuriyet hükümetlerinden daha fazla eğildi Gayrimüslim sorunlarına. Fakat bu bir “tek maddelik devrim” olmaktan uzak.
 •Kamulaştırmaları ve satışları dışarıda bırakıyor. Kamulaştırmaların çoğu zaten birer gasptan ibaret. Satışlarda ise, devlet el koyup eski malike bedavadan iade etmiş, o bir daha satmış. Ne tazminatını kimden alacaksın?
 •Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün (VGM) önce seçimlerini engelleyip sonra da seçim yapmıyor diye el koyduğu vakıflar (mazbut vakıf) tamamen dışarıda bırakılmış.
 •36 Beyannamesinde kayıtlı olmayanlar (mesela, kimi mezarlıklar) dışarıda bırakılmış; çözüm getirilmemiş.
 •VGM Meclisi’nin onayı olmadan tapu tescili yapılamayacak. Bu Meclis’in geçmişte çok sabıkası var. Bir uluslararası anlaşmazlık çıkarsa, acısını gayrimüslimlerden çıkartabilir.
 •“Mal edinememe gerekçesi” terimi çok sorunlu. Çünkü birçok durumda bu mallar eski sahibine iade edilmiş. Ör. Hrant’ın yetiştiği Tuzla Kampı. Ayrıca, bu eski malik on yıl bulunamazsa, mal devlete geçiyor.
 •KHK birçok yerde çok muğlak ve yetersiz. Vasiyet edene geri döndürülen mallar var. O da satmış. Bu durumlarda tazminat vermezler. Muğlaklık, bürokrasinin direnmesine ve ondan sonra açılacak davalarda yargının gayrimüslimler aleyhine karar vermesine sebep olacak.
 •Kurumun tüzel kişiliği olmadığı için el konulmuş mallar için de çözüm yok. Ör. Fener, Büyükada Yetimhanesi’ni ancak AİHM kararıyla geri alabildi.
 •KHK, 2008 yasasının Geçici Madde 11’ini teşkil etmek üzere çıkarıldı. Fakat bu yasanın içindeki bin türlü haksızlıkları düzeltmekle ilgisi yok.”

Yorumlar kapatıldı.