İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıklara Mülk Düzenlemesi ve Ruhban Okulu

Azınlıklara ait taşınmaz malların iadesine yönelik değişiklik bayram öncesi resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğü girmişti. Düzenlemeye Yunanistan ve Avrupa birliği temsilcilerinden olumlu tepki gelirken, hükümet şimdi de Heybeliada Ruhban okulunun açılması için çalışma başlattı. Hükümet o tartışmalara nokta koyarak Ruhban Okulu’nun lise kısmının Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel din lisesi statüsünde açılması, yüksek okul bölümünün de YÖK’e bağlı olması üzerinde bir çalışma başlattı. Her ikisi için de yasal değişiklik şart. Bir başka formül ise Ruhban Okulu’nun bir vakıf bünyesinde açılması. Ruhban okulunun yeni değişiklikle azınlık vakfına devredilirse son formül uygulamaya konulacak.  

****************
Azınlıklara ait taşınmaz malların iadesine yönelik değişiklik bayram öncesi resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğü girmişti. Düzenlemeye Yunanistan ve  Avrupa birliği temsilcilerinden olumlu tepki gelirken, hükümet şimdi de Heybeliada Ruhban okulunun açılması için çalışma başlattı.
Hükümet, Vakıflar Kanunu’na eklediği geçici bir maddeyle, azınlık vakıflarının 1936 yılındaki kayıtlarında yer alan daha sonra çeşitli nedenlerle el konulan malların iadesinin önünü açtı.
Söz konusu değişiklikle, azınlıklara ait vakıflar; il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazları ile kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmeleri geri alabilecekler. Yani daha önce azınlıklardan devlete geçen taşınmazlar iade edilecek.
Bazı azınlık cemaatleri konuyu sık sık Avrupa insan hakları mahkemesine taşımış, mahkemeyse Türkiye’yi tazminata mahkum etmişti. Karar başta Yunanistan olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde de memnuniyetle karşılandı. Başbakan Erdoğan’ı ilk kutlayan Yunanistan başbakanı Yorgo Papandreu oldu.
Azınlıklara taşınmazların iadesiyle ilgili karar Avrupa Birliği’ni de memnun etti. Avrupa Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle adımları olumlu buldu.
Karardan memnun olan diğer bir isim de İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos oldu.
Hükümet sadece azınlıklara taşınmaz malların iadesi konusunda adım atmadı, Ruhban Okulu için de harekete geçti. Heybeliada Ruhban okulu başta Fener Rum Patrikhanesi olmak üzere Türkiye’deki diğer bağlı metropolitlikler ve kiliselerin din adamı ihtiyacını karşılayacak. Sayıları her geçen gün azalan Rum vatandaşlar için din adamı yetiştirecek olan Ruhban Okulunun açılması, uzun yıllardır tartışılıyordu.
Hükümet o tartışmalara nokta koyarak Ruhban Okulu’nun lise kısmının Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel din lisesi statüsünde açılması, yüksek okul bölümünün de YÖK’e bağlı olması üzerinde bir çalışma başlattı. Her ikisi için de yasal değişiklik şart. Bir başka formül ise Ruhban Okulu’nun bir vakıf bünyesinde açılması. Ruhban okulunun yeni değişiklikle azınlık vakfına devredilirse son formül uygulamaya konulacak.
http://www.kanalb.com.tr/haber.php?HaberNo=35815

Yorumlar kapatıldı.