İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıklara çifte bayram

Mine Tuduk

Türkiye Cumhuriyeti Cemaat Vakıfları’nın iftar yemeğine hükümetin gayrimenkullerin iadesiyle ilgili girişimi damga vurdu. Başbakan Erdoğan azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle 400 seçkin davetlinin katıldığı iftarda buluştu… Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan ise “Bu ramazanın en özel iftar akşamlarından bir tanesi. Başbakanımızın ve hükümet yetkililerinin gösterdiği ilgi bu gün bizlerin arasında olması bizim için bir bayram. Hatta bugün çifte bir bayram. Başbakanın azınlıklarla ilgili kararnamesi bizim için bu akşamı çifte bayram yaptı. Başbakana müteşekkiriz.”

Türkiye Cumhuriyeti Cemaat Vakıfları’nın iftar yemeğine hükümetin gayrimenkullerin iadesiyle ilgili girişimi damga vurdu. Başbakan Erdoğan azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle 400 seçkin davetlinin katıldığı iftarda buluştu.
MİNE TUDUK Arşivi
İSTANBUL- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Türkiye Cumhuriyeti Cemaat Vakıfları tarafından Arkeoloji Müzesi’nde düzenledikleri iftara katıldı. 400-450 civarında seçkin katılımcının olduğu iftar yemeğine, azınlık vakıflarının gayrimenkullerinin iadesiyle ilgili kanun hükmündeki kararname damgasını vurdu.
Türkiye Hahambaşı İsak Haleva “Mükemmel bir şey. Bu gün tarihi bir gün. Osmanlı İmparatorluğu’nun ışığı halen devam ediyor. Büyük bir olaya imza attığı için şükranlarımızı sunuyoruz. Fevkalade. Osmanlı imparatorluğundan kalma bir ışığın devamına kendisi imza atmıştır. Çok muhteşem bir olumlu adımdır. Fevkalade ve bütün dünyanın takdir ettiği bir konudur” dedi.
Fener Rum Patriği Bartholomeos ise “Sayın Başbakanımızın bu davetimizi kabul etmesi bizim için büyük bir şeref, onur. Aynı zamanda sevinç vesilesidir. Hükümetimizin azınlıklara karşı gayrimüslim vatandaşlara karşı gösterdiği ilginin bir ifadesidir. Ve güzel bir vesile oldu. Biliyorsunuz cemaat vakıflarının mallarının iade edilmesine denk geldi. Zannediyorum sayın Başbakanımız böyle ayarladı. Bu ben kendisine şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.
Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri Yusuf Çetin şunları söyledi: “Özellikle Doğu, Güneydoğu’da vakıflarımız var. ama İstanbul’da bir tek metropolitlik binamız var. Bir de kilisemiz var. 40 seneden beri hükümetimizle diyalog halindeyiz. Yeni kilise yapmak için ama daha istediğimiz randımanı alamadık. İnşallah o randımanı alırsak çok seviniriz”
Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan ise “Bu ramazanın en özel iftar akşamlarından bir tanesi. Başbakanımızın ve hükümet yetkililerinin gösterdiği ilgi bu gün bizlerin arasında olması bizim için bir bayram. Hatta bugün çifte bir bayram. Başbakanın azınlıklarla ilgili kararnamesi bizim için bu akşamı çifte bayram yaptı. Başbakana müteşekkiriz.”
Alaton: Devrim gibi bir şey
İshak Alaton hükümetin girişimini “Devrim gibi bir şey” diye niteledi ve toplumsal barışın yolunun açılmış olduğunu söyledi.
Alaton “Şimdi herkes eşit oldu. Bundan sonraki adım da herkesin eşit muamele göreceği bir anayasanın temellerini atmaktır. Biz de bu yüzden bu akşam çok heyecanlıyız” diye konuştu.
Erdoğan: Elimiz boş gelmedik
Erdoğan yemekte yaptığı konuşmada “Burada camiler, kiliseler, sinagoglar yüzyıllarca aynı caddede, aynı sokakta yan yana yaşamıştır. Millet olarak, ülke olarak bu noktada eşsiz bir tecrübeye sahibiz. Bugün bizi diğer ülkelerden farklı kılan en önemli özelliğimiz de budur” dedi. İftar sofrasının birlikte köklü bir hatırayı ve bir manevi iklimi paylaşmak olduğunu söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:“Bugün buraya da eli boş gelmedik. 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’na eklediğimiz geçici madde ile Cemaat Vakıfları’nın 1936 ‘da beyan ettikleri bütün taşınmazları kendi adlarına tescil ediyoruz. 12 ay içinde başvuru halinde ilgili tapu cemaat vakıfları adına tescil edilecek.”
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalEklerDetayV3&Date=29%20A%C4%9Fustos%202011&ArticleID=1061712&CategoryID=78

Yorumlar kapatıldı.