İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Adalet Bakanlığı, Ermeni Apostolik Kilisesine vergi imtiyazları tahsis edilmesini anayasa dışı olarak nitelendirdi

Ermenistan Hükümetinin 25 Haziran tarihli oturumunda ″Emlak Vergisine ilişkin″, ″Toprak vergisine ilişkin″ ve ″Toprak Kanunu″nda değişiklikler içeren yasa değişiklikleri paketi kabul edildi. Bununla Kutsal  Ermeni Apostolik Kilisesine (Ana Taht Aziz Etchmiatsin’e) ait emlak ve toprakların emlak ve toprak vergisinden muaf tutulması öngörülmekte.

*****************
Ermeni Apostolik Kilisesine  toprak ve emlak vergisi imtiyazları tahsis edilmesi ″Ermenistan Anayasası, Ermenistan Medeni Kanunu, ″Vicdan Özgürlüğü ve Dini Kuruluşlara ilişkin″ yasada perçinlenmiş dini kuruluşların hukuken eşitliği ilkesine karşı. İlgili alıntı Ermenistan Adalet bakanlığı tarafından Ermenistan hükümetine sunulan raporda yer aldı. Rapor; Hükümet resmi portalında yer almakta.
Hatırlatalım; Ermenistan Hükümetinin 25 Haziran tarihli oturumunda ″Emlak Vergisine ilişkin″, ″Toprak vergisine ilişkin″ ve ″Toprak Kanunu″nda değişiklikler içeren yasa değişiklikleri paketi kabul edildi. Bununla Kutsal  Ermeni Apostolik Kilisesine (Ana Taht Az. Etchmiatsin’e) ait emlak ve toprakların emlak ve toprak vergisinden muaf tutulması öngörülmekte.
Bölgesel İdare Bakanlığının sunduğu rapora göre;  Ermeni Apostolik Kilisesi bunlardan bağımsız olarak zaten vergi vermemekte,öyle ki devlet veya yerel yönetim bütçeleri üzerinde bunun herhangi bir etkisi olmayacak.
Ancak Adalet Bakanlığı, Aralık 2010 Strasborg’da gerçekleşen Venedik Komisyonu 85. Genel Kurul oturumunda  Ermenistan’da ″Vicdan Özgürlüğü ve Dini Kuruluşlara ilişkin″ yasada değişiklik ve ekler yapılmasına ilişkin yasa tasarısı değerlendirildi.
Venedik Komisyonu daha sonra verdiği mütalaasında, dini kuruluşlara yönelik ayrımcılığın ekonomik imtiyazlar tahsisi veya imtiyazlı statü verilmesi aracılığıyla ifade edilebileceğini belirtti. Öyle ki Adalet Bakanlığı yasa tasarılarının tartışılması esnasında Venedik Komisyonunun raporunun da dikkate alınmasını önerdi.

Yorumlar kapatıldı.