İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Elçiyle Ermeniler Arasında Kilise Krizi

Senatör Menendez, Ricciardone’ye “Türkiye’de 1915’ten önce varolan 2 bini aşkın kiliseden kaçı bugün hala işliyor?” diye sordu. Ricciardone de soruya, “1915’ten önceki kiliselerin birçoğu halen kilise olarak görev yapıyor” yanıtını verdi… Gelen tepkiler üzerine açıklamasını yenileyen Ricciardone, “1915’ten önceki kiliselerin büyük çoğunluğu artık kilise olarak işlemiyor. Halen kilise olanların sayısı 200 ila 250 arasında. Türkiye’de haftalık ayin düzenleyen kilise sayısı rahip sayısı yetmezliği nedeniyle az” dedi. Ermeni kilise uzmanları bu sayının 40 olduğunu söylerken, Armenian Weekly Türkiye’de aktif durumda bulunan kiliselerin bir listesini yayınladı. Amerika Ulusal Ermeni Komitesi Başkanı Aram Hamparyan da kiliselerin camiye ya da müzeye çevrildikleri için hizmet veremediklerini belirtti. 

******************
Demokrat Parti Senatörü Robert Menendez’in Amerikanın Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’ye sorusu krize yol açtı…Menendez; Ricciardone’ye “Türkiye’de 1915’ten önce varolan 2 bini aşkın kiliseden kaçı bugün hala işliyor?” diye sordu. Ricciardone’nin “1915’ten önceki kiliselerin bir çoğu halen kilise olarak görev yapıyor” yanıtı ise Ermenileri kızdırdı.
Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin 1 yıllık geçici görev süresi, normal büyükelçilik görev süresine çıkabilmesi için onay beklerken, Demokrat Parti Senatörü Robert Menendez’den gelen bir soru ortalığı karıştırdı.
Senatör Menendez, Ricciardone’ye “Türkiye’de 1915’ten önce varolan 2 bini aşkın kiliseden kaçı bugün hala işliyor?” diye sordu.
Ricciardone de soruya, “1915’ten önceki kiliselerin bir çoğu halen kilise olarak görev yapıyor” yanıtını verdi.
Ankara büyükelçisinin bu cevabı Ermenileri kızdırdı. Bir çok Amerikalı Ermeni, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a şikayet mektupları gönderirken, Amerika-Ermeni dernekleri de açıklamaya tepki gösterdi.
Gelen tepkiler üzerine açıklamasını yenileyen Ricciardone, “1915’ten önceki kiliselerin büyük çoğunluğu artık kilise olarak işlemiyor. Halen kilise olanların sayısı 200 ila 250 arasında. Türkiye’de haftalık ayin düzenleyen kilise sayısı rahip sayısı yetmezliği nedeniyle az” dedi.
Fakat bu açıklama da Ermenileri tatmin etmedi. Ermeni kilise uzmanları bu sayının 40 olduğunu söylerken, Armenian Weekly Türkiye’de aktif durumda bulunan kiliselerin bir listesini yayınladı.
Amerika Ulusal Ermeni Komitesi Başkanı Aram Hamparyan da kiliselerin camiye ya da müzeye çevrildikleri için hizmet veremediklerini belirtti.

http://www.kanalb.com.tr/haber.php?HaberNo=35707

Yorumlar kapatıldı.