İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık gazetelerine sınırlı destek

Basın İlan Kurumu’nun azınlık gazetelerinin sorunlarına çözüm için yaptığı çalışmalar sonuçlandı. Altı azınlık gazetesine toplam 250 bin lira yardım aktarılacak, ancak resmi ilan verilebilmesi için yönetmelik değişikliği gerekiyor.

İstanbul’da Rumca yayınlanan 86 yıllık Apoyevmatini gazetesinin kapanacağı yönündeki haberler üzerine Basın İlan Kurumu’nun gündemine aldığı azınlık gazetelerine yardım konusuyla ilgili olarak yapılan toplantıların sonucu belli oldu.
Türkiye’de yaşayan Ermeni, Rum ve Yahudi toplulukları tarafından yayınlanan gazetelerin, Basın İlan Kurumu tarafından desteklenmesi yönündeki önerge kabul edildi. Azınlık gazetelerine en etkin yardımın bu gazetelere resmi ilan ve reklam verilmesi olacağı belirtildiğiyse de bu yöndeki bir uygulamanın önünde engel olduğu da vurgulandı. Kurumdan verilen bilgiye göre, resmi ilan ve reklam verilmesiyle ilgili olarak “67 sayılı Genel Kurul kararında gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği” belirtildi.
Alınan karar çerçevesinde “67 sayılı Genel Kurul kararında köklü değişiklikler yapılıncaya kadar”, bu yıl Basın İlan Kurumu’nun azınlık gazetelerini desteklemesi için “Diğer Görevler Fonu”ndan 250 bin liranın ayrılacağı netleşti. 250 bin lira, kurumun “yönetim kurulunun belirleyeceği kıstaslar çerçevesinde genel müdürlük tarafından” azınlık gazetelerine ödenecek.
“Memnunuz ama yeterli değil”
Apoyevmatini gazetesinin sahibi Mihail Vasiliadis, verilen yardımdan memnun olduklarını ancak bu miktarın gazetenin sürekliliğini sağlamak açısından yeterli olmadığını belirtti. “Bir yardımdır ama gazeteye bir istihdam olanağı sağlayamıyor. Bu miktar ancak gazetenin kapanmaması için bir baz sağlıyor. Geri kalanını bulmak için de yine çaba göstermek gerekiyor.”
Yapılacak yardımın etkisini değerlendiren Mihail Vasiliadis, yılbaşından bu yana gazetenin bütçesinin dışında kendi cebinden harcadığı yaklaşık 20 bin lira olduğunu söyleyerek, sene sonuna kadar gazetenin her basıldığı gün yine 150 euro zarar edeceğini belirtti ve gelecek sene verilecek yardımın da oluşacak bu yeni borcun ödenmesine gideceğini anlattı.
Vasiliadis, Apoyevmatini’ye abone olan Rumca bilmeyen kişiler için, gazetenin yayınlanmadığı cumartesi günleri çıkarmak istediği Türkçe Apoyevmatini’yi bu şartlarda hayata geçirmesinin mümkün olmadığını da vurguladı. “Tencerede pişirip kapağında yemek bile mümkün değil; kapağında pişirip elle yiyeceğiz.”
Vasiliadis’in altını çizdiği noktalardan biri de “süreklilik”ti. “Bu gazeteyi gelecekte devralacak kişinin asgari bir gelir sağlaması gerekir. Yoksa, ailesini geçindiremeyecekse benim oğlum bunu neden devralsın?..”
Mihail Vasiliadis “Belki bizin sorunlarımızı çözemiyor ama iyi bir destek sağlıyor” diyerek yine de verilen yardımdan memnun olduklarını belirtti ve resmi ilanların verilebilmesi için yönetmelik değişmesi gerektiğini hatırlattı.
Mevzuat engeli
Apoyevmatini’nin ve diğer azınlık gazetelerinin resmi ilan alamamasının temel nedeni mevzuat. Basın İlan Kurumu’nun ilan vermesi için gazetelerin ilan mevzuatına uyması gerekiyor. Mevzuata göre ilan verilebilecek gazetelerin her gün yayınlanması, en az sekiz sayfa olması, tirajının beş binin üzerinde olması ve kadrosunda en az yedi kişi çalıştırması gerekiyor.
Basın İlan Kurumu yönetmelik değişikliği yapıldıktan sonra, yaşanabilecek istismarlardan da çekiniyor. Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker geçen ay bianet’in sorularını cevaplarken “Biz bu zor durumdaki gazetelere destek olalım diye yönetmelik değiştirdiğimiz zaman bir sayfalık ‘gazete’ çıkartan 50 kişi çıkarsa ne yapacağız? O nedenle ‘Şu kadar süre yayın yapmış olması’ gibi kıstaslar getirmemiz gerekebilir” diyerek bu konuya dikkat çekmişti.
Rumca yayınlanan Apoyevmatini’nin yanı sıra yardım alacak beş azınlık gazetesi; yine bir Rum gazetesi olan İho, daha çok Ermeni cemaatin takip ettiği Jamanak, Marmara, Agos ve Türkiye Yahudilerinin köklü gazetesi Şalom.
Bianet
http://www.mediacatonline.com/Home/HaberDetay/?haberid=52742

Yorumlar kapatıldı.