İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diyasporanın Tuhaf İşleri

1915 olayları sırasında ölen Ermenilerin yakınlarını temsilen açılan davada, o dönemde Adana çevresinde yaşayan Ermenilerin topraklarının gasp edildiği öne sürülerek tazminat talep ediliyor. Bu toprakların bir bölümü üzerinde ise halen İncirlik Hava Üssü bulunuyor. Dava, ABD’de Ermenilerin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Los Angeles’taki Bölge Mahkemesi’ne, eşi de davacılar arasında yer alan Avukat Vartkes Yeghiayan tarafından açılmıştı.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde dava açan Ermeni diyasporası, tehcirde el konulan malların Ziraat ve Merkez bankalarına sermaye olduğu gerekçesiyle tazminat istedi… Los Angelas’taki bir başka davada ise el konulduğu öne sürülen, halen İncirlik Üssü’nün bulunduğu arazinin bedeli olarak 64 milyon dolar talep edildi
 Ermeni diyasporası 1915 olayları ve İncirlikle ilgili iddialarını kapsayan iki tuhaf dava açtı.
İlk dava Ağustos 2010 Kaliforniya’da açıldı. Tehcir sırasında el konulan mallarının Merkez ve Ziraat Bankalarına sermaye olarak konulduğunu öne süren Ermeniler tazminat talep etti. Mahkeme davayı kabul edip Türkiye’ye Eylül 2011’e kadar savunma için süre verdi. Los Angeles’ta, Merkez Bankası ve Türkiye Ziraat Bankası’na karşı açılan ikinci davada ise İncirlik Üssü’nün bulunduğu arazinin bedeli talep edildi. 64 milyon dolarlık talebi içeren tebligat ABD’deki Türk bankaları tarafından alınmadı. Ankara uygulamayı ciddiye almadı. Mahkemenin hâkimi, tebligat için Türkiye’ye nota gönderilmesini de istedi. Dışişleri kaynaklarına göre, ABD Büyükelçiliği konuyla ilgili herhangi bir girişimde bulunmadı. Federal Bölge Mahkemesi, başvurudan sekiz ay sonra davalıların yani Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Merkez Bankası ve Türkiye Ziraat Bankası’nın dava ile ilgili gerekli duyuruları aldığına karar verdi. Davacı olan Ermeniler bunu “başarı” olarak yorumlarken mahkeme Türkiye’den bir de savunma yapmasını istedi. Dava ile ilgili tebligatı “alındı” sayan mahkeme savunma için son tarihin de 19 Ağustos olduğunu açıkladı. Oysa mahkemenin tebligatının Ziraat Bankası’nın ABD’deki bir şubesine yapıldığı ve şubenin de bunu kabul etmediği öğrenildi. İddiaların ardından Ankara, Los Angeles’ta bir savunma yapmayacak, davayı muhatap almayacak.
‘TÜRKİYE KÂR SAĞLADI’
1915 olayları sırasında ölen Ermeniler’in yakınlarını temsilen açılan davada, o dönemde Adana çevresinde yaşayan Ermeniler’in topraklarının gasp edildiği öne sürülerek tazminat talep ediliyor. Bu toprakların bir bölümü üzerinde ise halen İncirlik Hava Üssü bulunuyor. Dava, ABD’de Ermenilerin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Los Angeles’taki Bölge Mahkemesi’ne, eşi de davacılar arasında yer alan Avukat Vartkes Yeghiayan tarafından açılmıştı. Davacılar, Adana’da İncirlik Üssü de dahil olmak üzere 49.5 hektarın kendi hakları olduğunu savunarak 63 milyon 900 bin dolarlık tazminat istiyor. Davacıları Kaliforniya eyaletindeki üç hukuk firması temsil ediyor. 1915 olaylarında el konulduğunu öne sürdükleri arazilerin tapularına sahip olduklarını iddia eden davacılar, Türkiye’nin İncirlik Üssü’nü ABD’nin kullanımına açarak topraktan kar sağladığını savunuyorlar.
http://www.avim.org.tr/bultentekli.php?haberid=37684

Sabah

Yorumlar kapatıldı.