İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Van’daki Ayin İçin Resmi Davet Yapılmayacak

Vercihan Ziflioğlu / Hurriyet Daily News
Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Patrik Genel vekili Başepiskopos Aram Ateşyan yaptığı basın açıklamasında, bu yılki ayin için ne Ermenistan’a ne de diasporaya resmi davet göndermeyeceklerini söylemişti. Vali Karaloğlu Başepiskopos Ateşyan’ın demecini hatırlatarak şunları söyledi:”Rutin bir ayin olacak, Patrik Genel Vekilinin (Başepiskopos Aram Ateşyan Patrik Genel vekili, Patrik Mesrop II hastalığı nedeniyle görevini yerine getiremiyor) dediği gibi resmi davet yapılmayacak.”

ISTANBUL – HURRIYET DAILY NEWS
Tercüme: Işıl Atiksoy
Haç polemiğiyle gündeme oturan Van’ın Ahtamar Adası’ndaki tarihi Surp Haç Kilisesi’nde ikinci kez ayin yapılacak. Ermeni Apostolik Kilisesi takvimine göre 11 Eylül’de kilisenin adıyla özdeşleşen ‘Surp Haç’ Yortusu’nda yapılacak olan ayin için şimdiden adada kapsamlı çalışmalar başlatıldı. Adaya kalkan motorların bulunduğu iskelenin yerine yenisi inşaa ediliyor. Hurriyet Daily News’a açıklamalarda bulunan Van Valisi Münir Karaloğlu, geçtiğimiz yıl yaşanan haç tartışması boşunaydı dedi ve ekledi: “Diaspora ayine bir daha izin verilmeyecek diyordu, haç takılmadı diye polemik yaratılıyordu. Ayinden sonra haç yerine kondu, gördüğünüz gibi ikinci kez ayin için de izin veriliyor.” Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Patrik Başvekili Archishop Aram Ateşyan yaptığı basın açıklamasında, bu yılki ayin için ne Ermenistan’a nede diasporaya resmi davet göndermeyeceklerini söylemişti. Vali Karaloğlu Archishop Ateşyan’ın demecini hatırlatarak şunları söyledi:”Rutin bir ayin olacak, Patriğin (Arcishop Aram Ateşyan Patrik Başvekili, Patrik Mesrop II hastalığı nedeniyle görevini yerine getiremiyor) dediği gibi resmi davet yapılmayacak.” Patrikhaneyle ortaklaşa bir komisyon kurduklarını ve ayin için hazırlıklar yapıldığını söyleyen Vali Karaloğlu açıklamalarına şu sözlerle devam etti:”Valilik olarak mevcut iskelenin yerine geniş, ihtiyaca talep veren bir iskele inşaa ediliyor, ayrıca ayin için adaya gelecek olan misafirlere daha iyi hizmet sunmak için gerekli düzenlemeler yapılıyor.” Sourp Haç Kilisesi 2007 yılında dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç tarafından restore edilerek müze olarak hizmete açıldı. Kilisede 1915 yılından bu yana ayin yapılamıyordu. 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın izniyle hem Trabzon’daki Sümela hemde Van’ın Ahtamar Adası’ndaki tarihi kilisede ayine izin verildi. Sümeladaki ayin sakin geçse de, Van’daki ayin haçın ayin sırasında kubbesine yerleştirilmediği ve kilisenin yan duvarına konduğu için gerginliğin yaşanmasına neden oldu. Haç, ayinin ardından birkaç hafta sonra kubbesine yerleştirildi.
Çarpanak Manasırı da müze olacak
Geçtiğimiz yılki ayine yedi bini aşkın kişinin katıldığını söyleyen Vali Karaloğlu bu yılki ayine de katılımın yüksek olacağı görüşünde.
Bu yıl İran’dan da Ermenilerin gelmesini bekliyoruz. Zaten her yıl ağustos ayından itibaren Van’a gelen turistlerin oranında belirgin bir artış olur diyen Vali Karaloğlu açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Van’a elbette ki sadece Ermeniler gelmiyor dünyanın dört bir yanından turistler geliyor bu yılın ilk altı ayında geçtiğimiz yıllara oranla turist rekoru kırdık.”Geçen yıl aylar öncesinden Van’daki tüm otellerin rezervasyonları aşırı talep nedeniyle dolmuştu. Bu yüzden il genelinde valilik kanalıyla başlatılan kampanyayla Vanlılar evlerini Ermeni turistlere açtı. Fakat haç krizi nedeniyle son anda rezervasyonların neredeyse yarısı iptal edildi, evlereyse güvenlik nedeniyle talep olmadı. Daily news’un bu yılda Vanlılar evlerini turistler için açacaklar mı sorusuna Vali Karaloğlu şu yanıtı verdi: “Gerek görülmesi halinde yine böyle bir kampanya başlatabiliriz fakat geçtiğimiz yıl talep olmadı.” Valilik olarak Van sınırları içerisinde bulunan pekçok kilise ve manastırın restorasyonu için uluslararası kurumlara başvurarark fon aldıklarını söyleyen Vali Karaloğlu Çarpanak Adasındaki Çarpanak Manastırı’nın restorasyonun önümüzdeki aylarda başlayacağını söyledi. 15. Yüzyıla tarihlenen Ermeni Manastırı’nın gerçek ismi ‘Gduzs’… Vali Karaloğlu restorasyonun ardından turistlerin ziyaretine açılacak olan tarihi kilise ve manastırların Sourp Haç örneğinde olduğu gibi müze olarak hizmet vereceğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.