İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Krizin gölgesinde Sümela buluşması

Sümela Manastırı’nda ikinci ayin gerçekleşirken, Yunanistan’daki ekonomik krizin de etkisiyle katılım geçen yıla göre daha az oldu.88 yılın ardından geçen yıl ilk kez ayin yapılan Sümela Manastırı, dün bir kez daha Türkiye içinden ve dışından Hıristiyan dünyasını buluşturdu. Ayine katılım geçen yıla oranla daha az olurken Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin dolayısıyla hükümete ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

Patrik Bartholomeos, dün sabah kemençe sesleri arasında yürüyerek çıktığı Sümela Manastırı’nda alkışlarla karşılandı. Bartholomeos, önce Yunanca sonra da Türkçe yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
“Tarihi Sümela Manastırı’nda bu sene de gelip dua etmeyi bize nasip eden Allah’a hamdolsun. Bu konuda anlayışları için hükümetimize ve özellikle sayın Başbakanımıza, Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza şükranlarımızı sunmayı borç biliyoruz. Hazreti Meryem, hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar için özelir. O, Âl-i İmran suresinde belirtildiği gibi, ’Allah’ın seçtiği, tertemiz ve bütün kadınlardan üstün kıldığıdır.’ Geçen sene idrak ettiğimiz ayin, bir ve tek olan Allah’a dua etmiş olmamız herkes için mutluluk vesilesidir.”
İnsanlığın özlediği barışın özellikle bug ünlerde çok elzem olduğunu belirten Patrik, “Burada toplanmış Hıristiyan ve Müslümanlar bütün dünyaya bir çağrıda bulunalım. Barış, barış, barış” dedi.
Yaklaşık iki saatlik ayinin ardından Sümela Manastırı yeniden normal ziyaretçi trafiğine döndü.
Annem Trabzonlu…
Sümela Manastırı’nda Meryem Ana’nın göğe yükseldiğine inanılan 15 Ağustos’ta düzenlenen ayine, 88 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl izin verilmişti. Bu yıl ayini izleyen yabancı konuklardan biri de Yunanlı Stefanidoy Ligomenidis’di. Annesi Trabzonlu, babası Karslı’ydı. Geçen yıl ayine katılmadığını, bu yıl ilk kez geldiğini söyleyen Ligomenidis “Müslümanlarla birlikte ayini izlemekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu imkânı bize sağlayan Başbakan Erdoğan ve ülkemin Başbakanı Papandreu’ya teşekkür ediyorum” derken ekonomik kriz nedeniyle ülkesindeki çok sayıda kişinin ayine katılamadığını söyledi.
Ağaç kovuğu içinde muma müdahale
Geçen yıl ayine katılım oranı daha yüksek olurken, bu yıl manastır içinde yer yer boşluklar göze çarptı. Ayini, 100’ü görevli ve gazeteci 600 kişi manastır içinde ayini izledi. Manastır içinde 500 kişiye izin verildiği için diğer konuklar ayini dışarıda kurulan dev ekrandan izledi. Yetkililer, ayin için Yunanistan, Rusya ve ABD başta olmak üzere yaklaşık 2 bin 500 kişinin Trabzon’a geldiğini söyledi.
Ayini izlemek için sadece 500 kişinin girişine izin verilmesi nedeniyle Sümela Manastırı’na giremeyenler ayini dev ekrandan izledi. Bir Rum konuğun ağaç kovuğunda mum yakmaya kalkması üzerine orman muhafaza memurları müdahale etti.
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1060132&CategoryID=77

Yorumlar kapatıldı.