İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıklar ‘Andımız’ Konusunda Çekimser Tutum Sergiledi

Vercihan Ziflioğlu /Hurriyet Daily News
Kürt toplumun ‘Andımız’la ilgili başlattığı boykota, Türkiye’deki azınlık toplumlardan çekimser destek var. Azınlık toplumu temsilcileri Kürtler gibi görüşlerini açıkça savunmaları durumunda ciddi sorunlarla karşılaşacakları korkusunu taşıyor, bu yüzden Musevi asıllı Marissa Gormezano’nun haricinde Hurriyet Daily News’a telefon üzerinden açıklamada bulunan tüm kişiler isimlerinin ve kurum adlarının gizlenmesini istedi.  
ISTANBUL – HURRIYET DAILY NEWS
Tercüme: Işıl Atiksoy
Kürt toplumun ‘Andımız’la ilgili başlattığı boykota, Türkiye’deki azınlık toplumlardan çekimser destek var. Azınlık toplumu temsilcileri Kürtler gibi görüşlerini açıkça savunmaları durumunda ciddi sorunlarla karşılaşacakları korkusunu taşıyor, bu yüzden Musevi asıllı Marissa Gormezano’nun haricinde Hurriyet Daily News’a telefon üzerinden açıklamada bulunan tüm kişiler isimlerinin ve kurum adlarının gizlenmesini istedi. Süryani toplumunun önde gelen isimlerinden B.Ş. Kürtlerin açıklamalarını desteklediğini söyledi ve ekledi: “Asimile edici tek tipleştirici bir slogan, çocukluktan itibaren bireyin kendi kültüründen uzaklaşmasını sağlayan bir söylem, bu durum benlerde tahribat yaratıyor.” Öğrencilik yıllarında ‘Andımız’ nedeniyle okulda büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyen B.Ş. açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Hergün ‘Türküm’ demek zorunda kalıyordum oysa Süryani olduğumu söyleyememek içimde fırtınalar kopartıyordu. Bir keresinde bağırarak ben Süryani’yim demiştim bu yüzden bana gâvur sözüyle saldırıda bulundular. Artık bu durumun sona erdirilmesi gerekiyor.” Tartışmalara neden olan ‘Andımız’ her sabah ilköğretim çağındaki tüm çocuklara okullarda okutuluyor ve ‘Türküm, doğruyum, çalışkanım, varlığım Türk varlığına armağan olsun’ sözleriyle başlıyor.
“Özgür iradeyle seçmek isterim”
Ermeni toplumunun önde gelen isimlerinden E.O’da, B.Ş. gibi öğrencilik yıllarında olduğu kadar askerliği sırasında da büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını söyledi ve ekledi: “Hadi askerliği ve orada söylenen marşları bir yere kadar algılayabiliyorsunuz fakat okullarda söyletilmesi son derece düşündürücü.” Bana kendi toplumum içerisinden biri çıkıp da ‘varlığın Ermeni varlığına armağan olsun’ dese yine karşı çıkardım diyen E.O açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Varlığımı kendi özgür irademle seçmek isterim dayatmayla değil, belki de hiçbir aidiyet istemem sadece insan olmak yeter, milliyetçiliğe dair her açıklamadan rahatsızlık duyuyorum. Biz Kürtler kadar rahatça düşüncelerimizi dile getiremiyoruz eğer öyle yaparsak şimşekleri tamamıyla üzerimize çekeriz.” Yaklaşık kırk yılını Rum Azınlık okullarında öğretim üyesi olarak geçiren A.P., üç nesil elimden geçti ‘Andımızı’ her sabah okudular, şimdi torunumda okuyor, toplumda bir parça kabulleniş var dedi ve ekledi: “Gerekli mi gereksiz mi diye sorarsanız, her gün söylenmesini doğru bulmuyorum milliyet bakımından değil eğitim bakımından çocuğa bir katkısı olduğunu düşünmüyorum.”  Aidiyetinin açıklanmasını istemeyen bir azınlık okulunun yöneticisi B.C’de, veliler tarafından bir kabulleniş olduğunu ve bu konuda şikayetçi olan kimsenin olmadığını söyledi. Okullarımızda ‘Andımız’ın her gün söyletilmesinden çok daha derin sorunlarımız var öncelikli  hedefimiz o sorunları çözmek dedi ve ekledi: “Bu ve benzeri durumlarda Kürtlerle bizi aynı kefeye koymayın, onlar dilediklerini diledikleri zaman her şeyi söylüyor.” Geçtiğimiz genel seçimlerde CHP’den milletvekili adayı olan fakat liste dışı kalan Musevi asıllı Marissa Gormezano ‘Türk’ kelimesi bir ırkı kastetmiyor dedi ve ekledi: “Atatürk ‘Ne Mutlu Türküm diyene’ derken TC vatandaşı olan herkesi tanımlıyordu.  Karşı duruş Atatürk milliyetçiliğini bozan bir söylem.” TC’de yaşayan toplumları biz ‘Türk’ değil de hangi sözcüklerle tanımlayacağız diyen Gormezano düşüncelerini şu sözlerle özetledi: “Seksenlerde toplumu sağ-sol diye ayırmaya çalıştılar, şimdiyse kimlik üzerinden ayrım yapmaya çalışıyorlar. Peki sorarım İngiltere’de yaşayan insanlara ‘İngiliz’,’ABD’de yaşayana Amerikalı denmiyor mu, nedir yaşanan rahatsızlık.” Gormezano,’Fikirlerim toplumumu değil beni bağlar, yaptığım açıklamalar kişisel’ dedi. 

Yorumlar kapatıldı.