İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eski Sovyet ülkeleri NATO benzeri ortak ordu kuruyor

“Doğu’nun NATO’su” olarak ünlenen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi eski Sovyet ülkeleri Kazakistan’ın başkenti Astana’da  ‘kravatsız’ zirvede bir araya geldi…  Zirveye katılan liderlerin Şubat 2009’da oluşturulması kararlaştırılan Hızlı Hareket Gücü’nün (HHG) 16 bin kişilik ordunun yapılanma sürecini ele aldıkları öğrenildi… Rusya’nın 8 bin, Kazakistan’ın 4 bin, Kırgızistan, Ermenistan, Tacikistan ve Belarus’un bin kişilik ordu ile destek sağlayacağı HHG yapısına dâhil olmak için Özbekistan acele etmiyor.

“Doğu’nun NATO’su” olarak ünlenen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi eski Sovyet ülkeleri Kazakistan’ın başkenti Astana’da’kravatsız’ zirvede bir araya geldi.
Zirveye katılan liderlerin Şubat 2009’da oluşturulması kararlaştırılan Hızlı Hareket Gücü’nün (HHG) 16 bin kişilik ordunun yapılanma sürecini ele aldıkları öğrenildi. Rus basınında yer alan bilgilere göre KGAÖ dönem başkanlığını sürdüren Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, basına açıklamada bulunurken “Bir kısım iç sorunlara değindik. Ülkeler arasında sorunlu konular da ele alındı.” dedi. Yıl sonuna kadar HHG’nin yapılanma sürecinin tamamlanacağını kaydeden Belarus lideri, “Aralık ayına kadar üye ülkeler organizasyon çerçevesinde imzalanan HHG anlaşmasını onaylayacak.” şeklinde konuştu.
Zirvede ele alınan önemli bir konunun da uzay ve bilişim araçları ile yayılan tehlikelere karşı ortak mücadele edilmesi olduğuna değinen Lukaşenko, “Arap ve Kuzey Afrika ülkelerinde meydana gelen son gelişmeler çerçevesinde yeni hedefler belirlendi. Muhtemel tehditlere karşı ülkelerimiz birlikte mücadele edecek.” değerlendirmesinde bulundu. Ev sahibi olan Kazak lider Nazarbayev de, Afganistan’dan Amerikan birliklerinin çekilmesinden sonraki durum, uluslararası terörle mücadele, uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karşı alınan önlemler ve bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi konularının gündemleri olduğunu söyledi. Rus NATO’su olarak da adlandırılan KGAÖ, 2002’de kuruldu. Rusya’nın öncülüğünde bölgesel güvenlik için çalışan örgüt Kırgızistan’da yaşanan iç kargaşa sırasında etkin olamaması sebebiyle eleştirilmişti. Şubat 2009’da HHG oluşturulması kararı alan örgütün 16 bin kişilik ordusu ile ilgili onay sürecinin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Rusya’nın 8 bin, Kazakistan’ın 4 bin, Kırgızistan, Ermenistan, Tacikistan ve Belarus’un bin kişilik ordu ile destek sağlayacağı HHG yapısına dâhil olmak için Özbekistan acele etmiyor.
 http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1169211

Yorumlar kapatıldı.