İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Samandağ’da ”Meryem Ana Yortusu”

Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Ermeni asıllı Türk vatandaşlarının yaşadığı Vakıflı’da ”Meryem Ana Yortusu” yapıldı (Kutlandı-Hyetert  ve ”Üzüm Bayramı” kutlandı.(Kutsandı- Hyetert) Köyde 3 gündür süren kutlamalar, Meryem Ana Kilisesi’nde gerçekleştirilen, Papaz Avedis Tabaşyan’ın yönettiği, ilahiler ve dualar okunan ayinle sona erdi. Ayinden sonra bağ bozumunu yapan köylüler, üzümlerini kilise bahçesine getirdiler ve tüm yılın bereketi için dualar edildi.

Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Meryem Ana Yortusu’nun her yıl ağustos ayının 15’inci gününe en yakın pazar günü yapıldığını belirterek, dünyanın birçok yerinden Ermeni’nin kutlamalara katılmak için Türkiye’ye geldiğini kaydetti.
Meryem Ana Yortusu’nun, bu sene ramazan ayına denk geldiğine dikkati çeken Ateşyan, ”Hristiyan ve Müslümanlar aynı anda iki bayramı kutluyor. Her dinden ve mezhepten insanlar birlik ve beraberlik içinde bu bayramı kutlamaktadırlar. Oruç döneminde, Müslaman kardeşlerimin oruçlarının hayırlı olmasını, ayrıca amaçlarına göre tutulmasını diliyorum. Çünkü dua ve hayır işleri olmadan oruç kabul değildir. İnanıyorum ki herkes bunun farkındadır” diye konuştu.
Ateşyan, Meryem Ana Kilisesi’nde Papaz Avediş Tabaşyan’ın görevlendirildiğini de sözlerine ekledi.
-DÜNYANIN ÇEŞİTLİ YERLERİNDEN KATILIM-
Köy Muhtarı Berç Kartun da bu bayramda adaklar kesildiğini, kazanlarda pişirilen yemekleri vatandaşlara dağıtarak çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirtti.
”Meryem Ana Yortusu”nun Ramazan’a denk gelmesinden dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Kartun, Ramazan’ın güzel geçmesi dileğinde bulundu.
Bayram kutlamaları için Suriye’nin Halep şehrinden gelen Sarkis Kassargian ise Suriye’de de bu bayramın kutlandığını, fakat bu bayramı Türkiye’de geçirmek istediğini söyledi.
Türkiye’de Ermenililerin çok mutlu olduklarını gözlemlediğini belirten Kassargian, bayramın dünyaya barış getirmesi temennisinde bulundu.
Ermenilerin üzüm oruçlarını da bozdukları bayramda, kiliseyi dolduran cemaate kutsanmış olduğuna inanılan üzümler dağıtıldı. Yedi kazanda pişirilen buğday ve et karışımı ”Hirisi” yemeği de katılımcılara ikram edildi.
Kutlamalara Türkiye’nin yanı sıra ABD, Fransa, Suriye ve Ermenistan’dan gelen çok sayıda Ermeni katıldı.
http://www.stargazete.com/guncel/samandag-da-meryem-ana-yortusu–haber-374534.htm

Yorumlar kapatıldı.