İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ani Harabeleri, UNESCO dünya kültür mirası listesine girmeye aday gösteriliyor

Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars’a 42 kilometre uzaklıktaki Ani Ören Yerinde Firikler, Urartular, Anadolu Selçukluları ve Osmanlıların yaşadığını söyledi… Ani Harabelerinin bir dünya şehri olduğunun altını çizen Doğanay, ”Ani’nin en büyük önemi dinler şehri olmasıdır. Ani’de 500 metre aralıklarla 3 dini mabedi görmek mümkündür. Cami, kilise ve katedral görmek mümkün. Onun için Ani’ye bin bir kiliseler şehri ve zenginler şehri de denilmiştir” şeklinde konuştu. (Aferin Sayın müdür, Bin bir kiliselerin şehri Ani’nin Ermeni şehri olduğunu inkâr ederek bütün dünyayı kendinize güldürdünüz. HYETERT)

Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars’a 42 kilometre uzaklıktaki Ani Ören Yerinde Firikler, Urartular, Anadolu Selçukluları ve Osmanlıların yaşadığını söyledi.
Ani şehrinin eskiden bir ticaret merkezi olduğunu anlatan Doğanay, Ani’de ipek yolunun en canlı olduğu dönemde nüfusunun İstanbul ile aynı olduğunu belirterek, ”Ani Anadolu’dan Kafkaslara geçişte son noktadır. Ani şehri önemini en son Ermenistan depreminden sonra zarar görerek yitirmiştir. İpek Yolu da önemini kaybetmeye başlayınca Ani önemini yitirmeye başlamıştır” dedi.
Ani şehrinin eski canlı dönemine kavuşması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarını planlı ve programlı şekilde sürdürerek bugüne kadar birçok restorasyon çalışması yapıldığını anlatan Doğanay, şunları kaydetti:
”Bunların içerisinde en önemlisi 1072 yılında temeli atılan Anadolu’daki ilk Türk Camisi Ebul Menucehr’dir. Ani’de bulunan ve Hristiyanlar için önemli bir ibadet yeri sayılan Tigran Honents Kilisesi’ni koruma amaçlı restorasyonu yapılarak turizme açıldı. Ani’deki 4.5 kilometre uzunluğundaki surların bir kısmının da restorasyonu yapıldı. Ani’de yaptığımız en verimli ve gecikmiş çalışma ise Ani’nin haritasının yapılmasıdır. Türkiye’de ilk defa bir ören yerinin hali hazır haritası yapılıyor. Haritanın yapılması demek bundan sonra yapılacak olan çalışmaların o haritanın güdümünde sistemli bir şekilde yapılacak olması demektir.”
Ani Harabelerinin 15 bin 747 metrekare alan içerisinde Türkiye’deki en büyük ören yerlerinden biri olduğuna dikkati çeken Doğanay, harabelerdeki ayakta duran 21 eserin tamamının gezilmesinin 5 saat sürdüğünü ifade etti.
”ANİ’YE GELEN TURİST SAYISINDA YÜZDE 27’LİK BİR ARTIŞ VAR”
Ani’de bulunan Polatoğlu Kilisesi’nin restorasyonu yapılarak yeniden turizme kazandırılması için ihalesinin yapıldığını vurgulayan Doğanay, Ani’yi eski önemine tekrar kavuşturabilmek için İpek Yolu güzergâhında bulunan 24 ülkenin katılımıyla yapılan toplantılara Kars’ı temsilen kendisinin katıldığını belirtti.
Berlin fuarında Kars’ı, İpek Yolunun Kafkaslara açılan kapısı Ani’yi anlattıklarını anımsatan Doğanay, şöyle konuştu:
”Bugün Ani’ye gelen turist sayısında yüzde 27’lik bir artış var. Bu artışı biz buna bağlıyoruz. Ani’nin Dünya Kültür Mirası listesine girmesi için bakanlığın yaptığı çalışma önemlidir. Dünya Kültür Mirası listesine girmenin şartları vardır. Öncelikle turist güzergâhında olacak, konaklaması ve yolları hazır olacak. Bunları tamamladıktan sonra Ani alan başkanı atanacak. Başkan atandıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Kültür Mirası Daire Başkanlığı şuanda bu konuyla ilgileniyor. Ani’yi adaylığa koydular ama henüz listeye girmedi. En kısa zamanda Dünya Kültür Mirası listesine girerse bundan sonra Ani Dünya Turizm Örgütünün tanıtım filmlerinin tamamında yer alacak. Bu da Kars’ın turizmini çok olumlu etkileyecektir.”
Ani Harabelerinin bir dünya şehri olduğunun altını çizen Doğanay, ”Ani’nin en büyük önemi dinler şehri olmasıdır. Ani’de 500 metre aralıklarla 3 dini mabedi görmek mümkündür. Cami, kilise ve katedral görmek mümkün. Onun için Ani’ye bin bir kiliseler şehri ve zenginler şehri de denilmiştir” şeklinde konuştu.
Ani’yi ilk 6 ay içerisinde 23 bin biletli kişinin gezdiğini belirten Doğanay, harabelere en çok Fransızlar, Japonlar ve İngilizlerin ilgi gösterdiğini vurguladı.
Kaynak : http://www.internethaber.com/ani-harabeleri-yeniden-canlaniyor-365555h.htm#ixzz1UujCVAsw

Yorumlar kapatıldı.