İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paris Hali’nde 20 milyon Euro’yu buldu, İstanbul’da aile işi ‘kablo’ya sarıldı

Sadi Özdemir / Hürriyet
Şarkışlalı Muhtar Yalın’ın 1964’te kurduğu Surtel Kablo, Sefaköy fabrikasında ürettiği alçak gerilim kablolarının yüzde 90’ını ihraç ediyor ve 48 milyon dolar ciro bekliyor. 8 yaşında gittiği Paris’ten dönerek şirketin başına geçen Aris Yalın, “Paris halinde toptan incir, kayısı, bulgur satıyorduk, işimiz çok iyiydi ama ‘Memleket gibisi yok’ deyip döndüm” diyor.

TÜRKİYE’nin en eski kablo üreticilerinden Surtel Kablo Sanayi A.Ş. (Surtel Kablo) 2010’da 40 milyon dolar ciro yaptı. Bu yıl ise yüzde 90’ı ihracattan olmak üzere 48 milyon dolar ciro bekliyor. Sivas’ın Şarkışla ilçesinden İstanbul’a göç eden Muhtar Yalın’ın 1964’te Şişli Bomonti’de 3 arkadaşıyla ortak kurduğu Surtel Kablo, 1972’te Sefaköy’de arsa alıp kendi fabrikasını kurmuş. O dönemlerde orta ve alçak gerilim kabloları üreten firma daha sonra tamamen alçak gerilim kablolara odaklanmış ve iç piyasadaki canlılıkla büyümüş. Firmayı şimdi torun Muhtar Aris Yalın yönetiyor. Aris Yalın, 8 yaşında gittiği Paris’ten 2006’da döndüğünü belirtiyor ve “Paris Hali’nde amcamla, toptan gıda ticareti yapıyorduk. İncir, kayısı, salça Türkiye’den ne olsa ithal edip satıyorduk. İşimiz de çok iyiydi ama ‘memleket gibisi yok’ deyip döndüm” diyor ve şöyle başlıyor anlatmaya:
Baba 22’sinde işi yüklendi
“Dedemiz Muhtar Yalın, ilkokul mezunuydu ve 1957’de Şarkışla’dan İstanbul’a gelmiş. Ben İstanbul’da doğdum. 1964’te Surtel Kablo’yu kurmuş ve ne yazık ki 1974’te 46 yaşında vefat etti. Şirketin bütün yükü o zamanlar 22 yaşındaki babamın (Bedri Yalın) omuzlarına kaldı. Kendisi ilkokul terktir ama memleketin ilk kabloculardandı. TEDAŞ müteahhitlerinin tedarikçisi olarak iç piyasa ağırlıklı büyüdük. İhracatımız ise son 10-15 yıllık dönemde hızla yükseldi. Şu anda alçak gerilim kablolarda 0.6-1 kilowatt kablolar yapıyoruz. Tesisat ve yer altı kabloları, evdeki ampule, prize anahtara kadar gelen kablolar, motorlara geden daha kalın kablolar, trafodan fabrikaya gelen kablolar hepsi alçak gerilimdir.”
30 ülkeye ihracat
İlk ihracatlarını Almanya’ya yaptıklarını ifade eden Muhtar Aris Yalın, şöyle devam ediyor: “Şu anda en iyi pazarlarımız İngiltere ve İsrail. Ortadoğu ülkeleri, Singapur’a kadar 30 ülkeye ürün satabiliyoruz. Kürsel kriz sürecinde daha çok müşteri, daha çok pazar gerektiğini anladık. Pazarı sürekli çeşitlendiriyoruz. Bu kadar ihracat ağırlıklı çalışmamızın nedeni; bakır çok pahalı ve ham maddeyi neredeyse nakitle alabiliyoruz. İç piyasa ise vadeli çalışıyor. Yine de iç payasa payımızı yüzde 20’lere çıkarmak istiyoruz.”
Paris’te çuval taşıdım
Aris Yalın, kendi girişimciliği ile ilgili de şöyle konuşuyor: “1970 doğumluyum, 1978’de okumak için Paris’e gönderildim. Okurken çalışırken tatillerde hep Türkiye’ye geldim. Üniversite 1’inci sınıfta okumayı bıraktım ve Paris’te Orly yakınlarındaki Rungis Hali’nde amcamla gıda toptancılığı yapmaya başladım. 14 yıl boyunca Nazilli’den incir, Malatya’dan kayısı, bulgur, salça gibi 1500’e yakın farklı ürün ithal edip toptan dağıtıyorduk. Etnik pazarlara da Metro, Carrefor’a da ürün satıyorduk. Sırtımda çok zaman bulgur çuvalı da taşıdım. Paris’te dükkanı sabah 06.30’da açıyorduk, Türkiye’de 08.30’da iş başı yapıyorum. Amcama (Avedik Yalın) yüzde 10 ortak da oldum. Ciromuz 20 milyon Euro’yu buluyor. Bu işimiz de devam ediyor. 2006’da döndüm ve kardeşimle Surtel Kablo’yu yönetmeye başladık.”
Babam dönmemi istemedi ama şimdi çok memnun
MUHTAR Aris Yalın, 28 yıl yaşadığı Paris’ten neden İstanbul’a döndüğünü de şöyle açıklıyor: “Aslında ben dönüş kararı aldığımda babam hiç istemedi. ‘Paris’te işleriniz iyi çocukları da orada okutun ne yapacaksınız Türkiye’de, dönmeyin’ dedi. Çocuklar okula başlayacaklardı. Ben de oralarda artık huzursuz oluyordum. Bir karar vermek gerekiyordu ve memleketi çok özlemiştim. Avrupa birçok açıdan iyi ama insani değerler, komşuluklar maalesef oralarda yok. Türkiye öyle değil ki, son yıllarda bazı değerlerimizi kaybetmiş olsak da Türkiye bu konularda hâlâ çok iyi durumda. Geldik ve babam da şimdi çok mutlu. Babam haftada 2 gün fabrikaya geliyor ve onun gölgesi, tecrübesi bizim için paha biçilmez değerde.” 
Ciromuz kriz öncesine dönüyor
SURTEL Kablo Yönetim Kurulu Üyesi Aris Yalın, 2007’de başına geçtiği şirkette asıl başarının 2009’da ‘kriz yönetim’ ile ortaya çıktığını belirtiyor. Yalın, şöyle devam ediyor: “Küresel krizde tabii ki çok zorlandık. Ticareti biliyordum ama sanayi bambaşka bir işmiş. Ticarette ‘al sat’ yaparsın ve her şeyin ucuzunu bulabilirsin. Sanayicilikte hammaddenin fiyatını piyasa belirlemiş ve sen uymak zorundasın. Surtel Kablo’ya geldiğimde fabrikada 1 mühendis çalışıyordu. Şu anda 13 mühendisimiz var. 115 kişilik istihdamımızı krize rağmen koruduk. 2006-2007 kablo sektöründe altın yıllardı. 2008 ciromuz 48 milyon dolardı 2009’da 26 milyon dolara indik. Kardeşimle daha kurumsal bir yapı oluşturmaya çalıştık ve yeni pazarlara girdik. 2010’da ciromuz 40 milyon dolara çıktı. Bu sene kriz öncesi ciromuz olan 48 milyon doları bulacağız. Bunun da yüzde 90’ı ihracattan geliyor. Yılda 3 bin 800 ton bakır işliyoruz.”
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/18444411.asp?gid=384

Yorumlar kapatıldı.