İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“HUŞADEDR”İN 30. YILDÖNÜMÜ İÇİN GÖRKEMLİ VE SÜRPRİZ EDEBİ ETKİNLİK

Marmara
Beyoğlu Naregyan Salonunda Edebiyat Severler Ve Marmara Ailesi Edebiyat Dolu Saatler Yaşadı.5 Ağustos Perşembe günü Marmara Gazetesi ailesi ve Marmara Gazetesini sevenler için sürprizlerle dolu bir gün oldu. Özellikle Marmara Gazetesi Başyazarı R. Haddeciyan için kelimenin gerçek anlamıyla sürpriz bir etkinlik yaşandı. Başyazar yardımcısı Makruhi Büyük Agopyan’ın girişimi ve Beyoğlu Kilisesi Vakfı Yönetiminin desteğiyle Rober Haddeciyan’ın ve 30 yıldan beri aralıksız yayınlamakta olduğu “Huşadedr” köşesinin onuruna görkemli bir kutlama etkinliği düzenlendi. Etkinlik son ana kadar R. Haddeciyan’dan gizli tutuldu. Not: R. Haddeciyan’ın biygrafisi eklidir.

Etkinliğe Beyoğlu Kilisesi Vakfı Başkanı Apik Hayrabedyan ve yönetim kurulundan Vahram Vartanyan, Boğos Yılan ve diğer üyeler, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vazken Barın ve kurumlarımızın yönetici ve temsilcileri de katıldı.

 Yurtdışından gelen bir konuğu karşılamak üzere genel Sekreter Vağarşak Çilciyan tarafından Beyoğlu Kilisesine davet edilen R. Haddeciyan salona girip yüzlerce davetliyle karşılaştığında büyük bir sürpriz yaşadı.

Etkinlikte sunulan programı Esayan Derneği Başkanı Mariam Drameryan yönetti. Vağarşak Çilciyan, Makruhi B. Hagopyan, Dr. Vart Şigaher, Arto Cümbüşyan (Hrahuni), Dr. İkna Sarıaslan, Vazken Barın, Silva Gomigyan, Jaklin Ermen, Aram Kamburyan, Aram Gosdanyan, Kıdemli Peder Krikor Damadyan, iki Ermenistanlı konuk şair ve yazar, New York’tan Dr. Hovhannes Oyuncuyan konuşmalar yaptılar.

Konuşmalardan sonra kendisine söz verilen R. Haddeciyan yaşadığı büyük sürpriz ve şaşkınlığı dile getirdikten sonra kendisine bu mutluluğu yaşatanlara gönülden teşekkür etti ve bugüne kadar “Huşadedr” köşesinde 7500 adet “huşadedr” yazdığını, bu sayıyı hep birlikte çok daha yukarılara taşımayı arzu ettiğini söyledi.
R. Haddeciyan’ın konuşmasından sonra üzerinde “Huşadedr”in resmi bulunan büyük bir pasta salona getirildi ve alkışlar arasında kesildi.
ROBER HADDECİYAN
-BİYOGRAFİ-
Rober Haddeciyan 1926’da İstanbul’da, Bakırköy ilçesinde doğdu. Babası Avedis, annesi Siranuş’tu. Ailesi daha sonra şehir merkezine taşındığı için ilköğrenimden itibaren lise sona kadar Pangaltı Mıhitaryan Lisesinde eğitim gördü. 1944 yılında mezun olduktan sonra bir yıl İstanbul Üniversitesi Fizik Matematik Fakültesine devam etti, ardından Edebiyat fakültesine geçerek 1950 yılında Felsefe – Psikoloji bölümünden mezun oldu. Askerlik görevini yedek subay olarak Ankara ve Ağrı’da tamamladı. Süzan Tamikyan ile evlendi ve büyük bir tekstil firmasının İstanbul temsilcisi olarak iş hayatına atıldı.
Erken okul çağlarından itibaren edebiyata gönül verdi. Keğam Sevan, Vart Şigaher ile sınıf arkadaşı oldu, Türkçe şiirler, kısa hikayeler ve öyküler yazmaya başladı. 1946’da Haçik Amiryan ve Varujan Acemyan’ın teşvikiyle Ermenice yazmaya başladı ve ilk öyküsü “Parashal”  Aniv dergisinde yayınlandı. İlk Ermenice öyküsünün yayınlanmasından sonra kendisini tamamen Ermeni dili ve edebiyatına adayan R. Haddeciyan’ın öykü ve şiirleri “San” ve “Carakayt” dergilerinde yayınlanmaya başladı. Zahrad, Hrahuni ve Varujan Acemyan ile birlikte Marmara Gazetesinde bugüne kadar sürmekte olan “Edebiyat Sayfası” geleneğini başlattı. Bu sayfaların hemen hemen hepsinde R. Haddeciyan’ın dönemin bütün yayınları ile ilgili inceleme ve yorumları yer aldı.
1967 yılında Marmara Gazetesinin sorumluluğunu üstlendi. Gazetenin çehresini değiştirdi, günlük makaleler yazmaya başladı, sayısız tercümeler yaptı, ancak daima edebiyata sadık kaldı. İstanbul’un en iyi edebiyatçılarını gazetede bir araya getirdi, gazeteyi daima yüksek bir edebi ve kültürel düzeyde tuttu.
1960 yılında “Gyanki  Mı Yerek Giraginerı” (Hayatın Üç Pazarı) adlı oyunu ile dikkatleri çekti. Daha sonra birbiri ardı sıra çoğu Alek Manukyan Edebiyat Fonu ödüllerine layık görülen eserler yayınladı. Bu eserler arasında “Hagop Baronyani Mdermutyan Meç” (Agop Baronyan İle İç İçe), ve “Parashal”, -öykü-, “Giragnorya Haşvepag” (Pazar Hesaplaşması) ve “Vasdag” (Emek) -oyun-, “Martotz Medzutyan yev Heğcutyan Masin” (insanların büyüklüğü ve sefaleti hakkında) – öykü-, ve Ermenistan hakkında anılar “Orakris Dasnıhink Eçerı” (Anı defterimin 15 sayfası)nı saymak mümkün.
1983 yılında en önemli eserlerinden biri sayılan “Arasdağ” (Tavan) romanını yayınladı. 1981 yılında da Marmara Gazetesinde günlük köşesinde “Huşadedr”i (Hatıra Defteri) yayınlamaya başladı. Bu köşede 30 yıldan beri hala her gün düzenli olarak yayınlanmakta olan yazıları belirli aralıklar ile kitaplarda topladı ve yayınladı. Bu dizide yayınlanan kitap sayısı 40’ı buldu, ancak yayınlanmayı bekleyenlerle birlikte bu sayı 70’e ulaştı.
Müteveffa Patrik Şnorhk Kalustyan’ın tahta çıkışının yıldönümünde görkemli bir kitap olarak yayınlanan biyografisini kaleme aldı. Vefatının ardından ise “Hişelov Mer Siretzyal Şnorhk Badrirarkı” (Sevgili Şnorhk Patriğimizi Anarken) adlı kitabı yayınladı.
1986 yılında AGBU yöneticilerinden Rita ve Vartkes Balyan’ın kendi adlarına tesis ettikleri “Ermeni Basın Ödülü”nü kazanan ilk gazeteci oldu.
Patrik Şnorhk Kalustyan’ın önerisiyle Katolikos Vazken I Hazretleri tarafından kendisine S. Sahak – S. Mesrop Nişanı verildi.
70. yıl dönümünde “Artyok Mahı Ays E?” (Acaba ölüm bu mudur?) adlı oyunu Esayan Derneği tiyatrosunda Ani İpekkaya tarafından sahnelendi. 1995 yılında Antilias’da Katolikos Karekin II Hazretleri’nin izniyle “Haygagan Aradzner” (Ermeni Atasözleri) ve 1996 yılında Eçmiadzin’de Katolikos Karekin I Hazretleri’in izniyle Eçmiadzin Kütüphanesi “Huşadedr Indrani”yi (Seçme Huşadedrler) yayınladı.
1997 yılında “Arasdağ” romanı Anahid Hazaryan’ın çevirisiyle “Tavan” ismiyle Türkçe yayınlandı.
2001 yılında Erivan’da Ermenistan Yazarlar Birliği tarafından R. Haddeciyan’ın 75. doğum yılı için özel kutlama yapıldı ve R. Haddeciyan Ermenistan Gazeteciler Birliğine üye seçildi. Aynı yıl R. Haddeciyan, kalem arkadaşları Hrahuni, Zahrad ve Dr. Vart Şigaher ile birlikte Türkiye Ermeni Patrikliği Onur Nişanı ve Kutsal Berat’ı ile onurlandırıldı.

2002 yılında Erivan’da Ermeni Yazarlar Birliği Birinci Uluslararası kongresine katıldı ve kendisine Ermenistan Yazarlar Birliği Altın Madalyası verildi. Ermenistan Kültür Bakanlığı da kendisine Bakanlığın Altın Madalyasını takdim etti. Daha sonra Ermenistan “Movses Horenatzi” Devlet Nişanı kendisine İstanbul’da o dönemin Dışişleri Bakanı Vartan Osganyan tarafından verildi.

2010 yılında Ermenistan Jurnalistler Derneği Altın Kalem ödülü kendisine layık görüldü. Aynı yıl Disapora Bakanı Bakan Hranuş Hagopyan İstanbul ziyareti sırasında kendisine Ermenistan Diaspora Bakanlığının Altın Nişanını taktı.

Yorumlar kapatıldı.