İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yarın Vartavar

Ermenilerin Hıristiyanlığı kabul edişiyle birlikte halk arasında hâlâ devam eden Navasart kutlamaları beş büyük bayramdan birine denk getirilerek ‘Rab İsa Mesih’in Suret Değiştirmesi ve İzzet Yortusu Vartavar’a dönüştürülmüş.Vartavar kutlamalarında güllere yer verilmiş olması (din adamları kilisedeki ayinde halkın üzerine okunmuş güller serper) ve ayinden sonra, kilisenin bahçesinde, evlerde, insanların birbirlerini ıslatmaları, Hıristiyanlığın kabulüyle birlikte Vartavar’ın kazandığı yeni kimliğin yanında eskisinin de taşınmaya devam ettiğini gösteriyor.

RAB İSA MESİH’İN SURET DEĞİŞTİRMESİ VE İZZET YORTUSU. VARTAVAR.
Ermenilerin pagan dönemdeki Yeni Yıl kutlamalarının adı ise ‘Navasart’.
 Navasart kutlamaları
 Ermeniler, Navasart kutlamalarının Nuh’un zamanında başladığına inanıyordu. Bu inanca göre, Navasart, Nuh’un gemisinin Ararat’a oturması sonrasında insanlar ve tüm canlıların tufandan kurtuluşunun kutlandığı gündür. Tüm canlıların toprağa ayak bastıkları gün insanlık için de yeni bir başlangıç olmuştur. Bu nedenle insanlar, yeni bir yaşama başlamış oldukları o günü yeni yılın ilk günü olarak kutlamaya başlamışlar.
 Büyük şenliklerle kutlanan Navasart’ta tapınaklar rengârenk çiçeklerle, kırmızı güllerle donatıldığı için, Navasart’ın bir diğer adı da Vartavar olmuş (‘vart’, Ermenicede gül demektir). Günlerce süren yarışmaların, gösterilerin yapıldığı bu şenliklerde insanlar güvercinler uçurup birbirlerinin üzerine su dökerek tufandan kurtuluşu kutlardı. Bazı kaynaklarda, Navasart’ın Ağustos ayında kutlanmakta olan Meryem Ana yortusuna dönüştüğü belirtilir.
 Navasart’ta yapılan Yeni Yıl kutlamaları, zamanla, Romalıların kutlama yaptıkları 1 Ocak’a kaydırılırken (daha sonraki dönemlerde farklı günlere de kutlandığı olmuş) Ermenilerin Hıristiyanlığı kabul edişiyle birlikte halk arasında hâlâ devam eden Navasart kutlamaları beş büyük bayramdan birine denk getirilerek ‘Rab İsa Mesih’in Suret Değiştirmesi ve İzzet Yortusu Vartavar’a dönüştürülmüş.
 Vartavar kutlamalarında güllere yer verilmiş olması (din adamları kilisedeki ayinde halkın üzerine okunmuş güller serper) ve ayinden sonra, kilisenin bahçesinde, evlerde, insanların birbirlerini ıslatmaları, Hıristiyanlığın kabulüyle birlikte Vartavar’ın kazandığı yeni kimliğin yanında eskisinin de taşınmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu özelliğiyle tufandan kurtuluşun kutlandığına inanılan Vartavar Bayramı dünyada halen kutlanan en eski bayramlardan biri sayılmakta. (bkz. Teotig, Amenun Daretsuytsı – 1907; Vahan Vartabet Der Minasyan, Ankir Tıbrutyunner Yev Hin Sovorutyunner, 1904)
http://akunq.net/tr/?p=3863

Yorumlar kapatıldı.