İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başbakan Erdoğen’ın Açıklamalarına Ermenistan Kamuoyundan Tepki

Vercihan Ziflioğlu /Hurriyet Daily News

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün Azerbaycan’a yaptığı ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Sarkisyan’a ithafen ‘Devlet adamı değil özür dilesin’ ifadesini kullanıdı. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Ermenistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Şavarş Koçaryan Ermenistan basınına yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye’de Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın açıklamalarına karşı yükselen ses yapmacık olduğu kadar hayal ürünü. Öyle zannediyorum ki Türkler Cumhurbaşkanının verdiği cevabı tam anlamıyla okumamış yada anlamak istedikleri şekilde algılıyorlar. Ermenistan Cumhurbaşkanın konuşması son derece ciddi ve ölçülü. Eğer Türkiye bu ölçüyü algılamak istemiyorsa, demek ki kendilerine gerekli değil.”

*************
ISTANBUL – HURRIYET DAILY NEWS
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın diasporalı gençlerle buluşmasında yaptığı konuşma Türkiye’de yankı buldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün Azerbaycan’a yaptığı ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Sarkisyan’a ithafen ‘Devlet adamı değil özür dilesin’ ifadesini kullanıdı. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Ermenistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Şavarş Koçaryan Ermenistan basınına yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye’de Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın açıklamalarına karşı yükselen ses yapmacık olduğu kadar hayal ürünü. Öyle zannediyorum ki Türkler Cumhurbaşkanının verdiği cevabı tam anlamıyla okumamış yada anlamak istedikleri şekilde algılıyorlar. Ermenistan Cumhurbaşkanın konuşması son derece ciddi ve ölçülü. Eğer Türkiye bu ölçüyü algılamak istemiyorsa, demek ki kendilerine gerekli değil.” Hurriyet Daily News’a telefon bağlantısı üzerinden açıklamalarda bulunan ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Levon Der-Bedrosyan’ın sağ kolu, Eski Milli Güvenlik Bakanı, muhafeletteki güçlü partilerinden Armenian National Congress’in önde gelen isimlerinden David Shahnazarian’da Şavarşyan gibi Sarkisyan’ın açıklamalarının Türkiye’de bilinçli olarak çarpıtıldığını söyledi ve ekledi:”Türkiye, Ermenistanla diyaloğa geçmemek için her fırsatı kullanıyor ve uluslararası kamuoyunun önünde kendini haklı çıkartmaya çalışıyor.” Ermenistan’ın bağımsızlığını ilan ettiği ilk günden bu yana Türkiye topraklarında gözü olmadığını her fırsatta dile getirdiğini söyleyen Shahnazaryan Karabağ Sorununa vurgu yaparak şunları söyledi: “Doksanlarda Türkiye Azerbaycanı Karabağ savaşı için radikal anlamda destekledi, savaşı Azerbaycan başlattı. Türkiye bir yandan Kafkaslarda barış ve huzur istiyoruz derken diğer yandan Azerbaycanı yeni bir savaşa hazırlamaya çalışıyor.” Ermenistan’ın tatil kasabasında bu yıl beşincisi düzenlen Ermeni dili ve Kültürü Pan-Armenian Olimpiyatlarında diasporalı gençlerle buluşan Cumhurbaşkanı Sarkisyan gençlerden birinin ‘Gelecekte Ermenistan sınırları nereye kadar uzanır, Batı Eremnistan geri verilir mi?’ sorusuna şu yanıtı vermişti: “Herşey sana ve senin nesline bağlı. Benim neslim üzerine düşen görevi yaptı ve Karabağı düşmanlara karşı savundu. Her neslin kendi görevleri ve sorumlulukları var. Siz ve diğer gençler eğer ellerinden geleni yaparlarsa, gelecekte dünyanın en saygın ülkelerinden birine sahip olacağız. Inanmalısınız ki bir ülkenin önemi günümüz dünyasında sınırlarla ölçülmüyor. Bir ülke güvenli olmalı, modern ve uygar olmalı tüm bu özellikler dünyanın sayılı toplumları arasına yerinizi almanızı sağlıyor.” Sarkisyan’ın sözkonusu açıklamaları Türk Basını’nda ‘Dağlık Karabağ’ı biz aldık, Siz Ağrı’yı alın’ cümleleriyle yansıtılmıştı.
“Türkiye protokolleri suistimal etti”
Karabağ sorunu çözülmeden ‘Futbol diplomasisi’nin sonuç vermeyeceği son derece açıktı diyen Shahnazaryan Türkiye protokolleri suistimal etti dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Protokoller dondu ikili ilişkiler daha da içerisinden çıkılmaz hale geldi, Karabağ sorunu daha kangrenleşti.” Türkiye 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Ermenistanı ilk tanıyan ülkelerden biri oldu. 1993 yılında Azerbaycan-Ermenistan arasında patlak veren Dağlık Karabağ Savaşı nedeniyle Türkiye tek taraflı olarak sınırları kapattı ve ilişkileri dondurdu. 2008 yılında iki ülke milli takımlarının karşılaşması nedeniyle TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Yerevan’a gitti, iki ülke Cumhurbaşkanlarının buluşması ‘futbol diplomasisi’ sözleriyle tarihe geçti. 2009 yılında ikili ilişkilerin yeniden tesisi için protokoller imzalansa da yol alınamadı süreç dondu.
“Köşeye sıkıştırıyorlar”
Sarkisyan yönetimine karşı muhalefetiyle bilinen ülkenin tanınmış gazetecilerinden Journalists Club Asparez Council Chairman Levon Parseghyan’da Shahnazaryan gibi ‘futbol diplomasi’nin daha ilk günden sonuç vermeyeceği son derece açıktı dedi. Türkiye ve Azerbaycan’ın etnik yakınlıklarının yanısıra ticari anlamda da pekçok bağlantısı bulunduğunu söyleyen Barseghyan açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “İkili çıkarlar Türkiye-Azerbaycan’ı ortak hareket ettiriyor ve her fırsatta Ermenistan’ı köşeye sıkıştırmaya çalışıyor.” Karabağ’daki sivil toplum kuruluşu Europen Movement in Arzsagh Charirman Hayk Khanumyan Türkiye’nin Ermenistan politikası yok dedi ve ekledi: “Türkiye Ermenistanla ilişkilerini Azerbaycanla birlikte ele alıyor. Türkiye-Ermenistan ilişkleri sözkonsu olduğunda Azerbaycan histerik bir tutum sergiliyor.” Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın gençlerle yaptığı konuşmanın Türkiye’de agresif bir şekilde yankı bulduğunu söyleyen Khanumyan açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Şaşırtıcı değil çünkü Batı Ermenistan kelimesi soykırımı çağrıştırıyor olsa gerek, agresif tutum suçluluk psikolojisinin dışavurumu.”

Yorumlar kapatıldı.