İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk ve Ermeni Diasporası Bryza ve Ricciardone Atamalarına Kilitlendi

ABD’deki Ermeni diasporası, Başkan Barack Obama tarafından Ankara Büyükelçisi olarak atanan Francis J. Ricciardone’nin atamasının onaylanacağı Senato oturumu öncesinde atama aleyhinde bir kampanya başlattı.Ricciardione’nin yanı sıra ABD’nin Azerbaycan Büyükelçisi Matthew Bryza’nın atamasının onaylanması öncesinde de Senatörleri yakın markaja alan Ermeni diasporasının faaliyetlerine karşı Türk ve Azeri Amerikan diasporası da harekete geçti. 

 US Turkic Network (USTN) tarafından başlatılan mektup kampanyası çerçevesinde Türk Amerikalılar, Ermeni diaspora kuruluşları Amerika Ermeni Asamblesi (AAA) ve Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) daha önce de benzer girişimlerde bulunduklarına işaret ederek Amerikalı Senatörleri Ermeni lobisinin ABD’nin Türkiye ve Azerbaycan’la olan ilişkilerini bozmaya yönelik girişimine karşı uyarıyor.
2 Ağustos tarihinde Senato’da Büyükelçi Ricciardone’nin Türkiye’ye atanmasının onaylanacağı bir oturum gerçekleştirileceğine dikkat çeken Türk Amerikan toplumu üyeleri Senatörlere gönderdikleri mektupta, “Bir Türk Amerikalı olarak, ataması geçtiğimiz yıl yapılan Büyükelçi Ricciardone’nin oldukça kritik bir coğrafyada bulunan ve hayati öneme haiz bir ülkede, iyi bir performans sergilediğini düşünüyorum. En stratejik müttefiklerimizden biri ve NATO üyesi bir demokrasi olan Türkiye Cumhuriyeti’nde tecrübeli ve saygın bir büyükelçimiz olmasının ABD açısından zaruri olduğunu düşünüyorum,” diyor.
 Büyükelçi Ricciardone’nin bölge konusunda uzman olduğuna ve Dışişleri Bakanlığı’nda uzun bir kariyeri olduğuna dikkat çekilen mektupta, Ricciardone’nin daha önce Türkiye, Irak, Mısır gibi ülkelerde görev yapmış olması nedeniyle Türkiye Büyükelçiliği için doğru isim olduğuna işaret ediliyor.
 Senatörlere Dış İlişkiler Komitesi ve Senato’da yapılacak oylamalarda Ricciardone’nin büyükelçiliğinin onaylama çağrısı yapılan mektupta, Türkiye ve ABD arasında derinleşen ilişkilere dikkat çekilerek, ABD’nin Afganistan’dan asker çekme sürecinde olduğu, Yunanistan’ın ekonomik darboğazda olduğu, Suriye’deki durumun kötüleştiği ve “Arap Baharı”nın sürdüğü bir dönemde Türkiye Büyükelçiliği pozisyonunun bir gün dahi olsa boş bırakılmasının doğru bir adım olmayacağına dikkat çekiliyor.
 ABD’deki bazı etnik lobi kuruluşlarının Ricciardone atamasının altını kazmak için çaba gösterdiklerine dikkat çekilen mektupta, “Sizlere ve diğer senatörlere oturum sırasında konuyla ilgisi olmayan tarihi meselelerle ilgili uygunsuz sorular yöneltebilirler. Amerikan Büyükelçisinin meşgul olması gereken konu tarih değil, gelecektir,” deniliyor.
 Büyükelçi Ricciardone’nin Ermeni lobisinin rüya ve kaprislerinin sözcüsü olamayacağı vurgulanan mektupta, “Türk Amerikan toplumu üyeleri, USTN ve FTAA olarak Senato’da Büyükelçi Ricciardone’ye ilişkin kullanacağınız oyunuzu bekliyor olacağız,” deniliyor.
 http://www.avim.org.tr/bultentekli.php?haberid=36970

Turkishny.com

Yorumlar kapatıldı.