İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ Havaalanında Türk Makineleriyle İnşa Edildi

Vercihan Ziflioğlu
Karabağ’da yeni inşa edilen havaalanının metal aksamlarını şekillendiren makineler Türkiye’den ‘Demirci Makina’ firmasına ait. Hurriyet Daily News’a e-mail üzerinden açıklamalarda bulunan Ermenistan Milli Havayolları Başkanı ve Karabağ Ermeni Yönetimi Havayolları Başkanı deneyimli pilot Dmitri Atbashan Demirci Makina’ya ait makinelerin Ermenistan’daki bir şirket aracılığıyla satın alındığını söyledi ve ekledi:”Sadece Türkiye’den değil havaalanının uluslararası standartlara uygun inşası için pek çok ülkeden malzeme satın aldık…  Atbashian KKTC modelini örnek alacaklarını söyledi ve ekledi: “Uçuşlar önce Karabağ ve Ermenistan arasında yapılacak. İnanıyoruz ki gelecekte KKTC örneğinde olduğu gibi Stepanakerd Havaalanına da uluslararası statü verilir. Ercan Havaalanından Azerbaycan ve daha pek çok ülkeye uluslararası uçuşlar gerçekleştiriliyor.”

KARABAĞ HAVAALANINDA TÜRK MAKİNELERİYLE İNŞAA EDİLDİ
VERCİHAN ZİFLİOĞLU
ISTANBUL – HURRIYET DAILY NEWS
Karabağ’da yeni inşa edilen havaalanının metal aksamlarını şekillendiren makineler Türkiye’den ‘Demirci Makina’ firmasına ait. Hurriyet Daily News’a e-mail üzerinden açıklamalarda bulunan Ermenistan Milli Havayolları Başkanı ve Karabağ Ermeni Yönetimi Havayolları Başkanı deneyimli pilot Dmitri Atbashan Demirci Makina’ya ait makinelerin Ermenistan’daki bir şirket aracılığıyla satın alındığını söyledi ve ekledi:”Sadece Türkiye’den değil havaalanının uluslararası standartlara uygun inşaası için pekçok ülkeden malzeme satın aldık. Demirci Makina’nın neden bu kadar gündeme getirildiğini ve neden konuya siyasi boyut kazandırıldığını anlamış değiliz. Fiyatı uygun bulduğumuz için o ürünleri aldık hepsi bu.” Ankara merkezli “Demirci Makina” şirketinin firma ortağı Muhammed Demirci, Karabağ’daki havaalanı için üçücü bir ülke üzerinden makinaların satın alınmış olunabileceğini söyledi ve ekledi:”Karabağ’a direkt olarak herhangi bir ürünümüzü satmış değiliz. Ermenistan’a direkt satış yapamayız çünkü oraya ihraç edeceğimiz ürünü Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanlığında kayıt yaptırmamız gerekiyor. Ürün sattığımız ülkelerden biri, bu ürünü sonradan Ermenistan’a satmış olabilir. Benzer olay İran’la da yaşanmıştı. Dubai’ye satılmış ürün İran’a gönderilmişti. Oysa şirketimiz ABD’nin ambargoları yüzünden İran’la direkt ticaret yapamıyor.” Bu herşeyden önce vicdani bir konu diyen Demrci açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Herşeyden önce ortada vicdani bir konu var, soydaşlarımızın haklarını çiğnenirken böyle bir ticareti yapmayız. Azerbaycan Büyükelçiliğinden de firmamızı ziyarete gelip bilgi istediler, onlara da size söylediklerimizi aktardık. Ticari değil, insani kaygılarımız var.” 1993 yılında Ermenistan-Azerbaycan arasında patlak veren Dağlık Karabağ Savaşı nedeniyle Türkiye Ermenistanla tek taraflı olarak ilişkileri dondurdu, sınırlar kapatıldı. 2009 yılında ilişkilerin yeniden tesisi için protokoller imzalansa da hayata geçirilemedi.”
“KKTC’yi örnek alıyoruz”
Karabağ’da Ermeni yönetimi tarafından inşaa edilen havaalanının ilk etapta mayıs ayında sivil uçuşa açılacağı duyuruldu. Azerbaycan Sivil uçakları vurmakla tehdit etti, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan bu açıklamalar üzerine Karabağ’a gerçekleştirilecek ilk uçuşun yolcusu olacağını söyledi. Karabağ havaalanı üzerine yapılan tartışmalar Azerbaycan’ın agresif tutumundan kaynaklanıyor diyen Atbasian açıklamalarına şöyle devam etti: “Sivil uçuşlara karşı yönlendireilen benzer tehditler konusunda uluslararası kamuoyunun Azerbaycan’a gerekli cevabı vermesi gerekiyor.” Karabağ Havaalanın tarihi kesin olmamakla birlikte çalışmaların tamamlanmasının hemen ardından uçuşa açılacağını belirten Atbashian KKTC modelini örnek alacaklarını söyledi ve ekledi: “Uçuşlar önce Karabağ ve Ermenistan arasında yapılacak. Inanıyoruz ki gelecekte KKTC örneğinde olduğu gibi Stepanakerd Havaalanına da uluslararası statü verilir. Ercan Havaalanından Azerbaycan ve daha pekçok ülkeye uluslararası uçuşlar gerçekleştiriliyor.” Havaalanın uluslararası baskılar nedeniyle mi hâlâ hizmete açılamadığı sorusuna Atbashian şu yanıtı verdi: “Herhangi bir baskıyla karşı karşıya değiliz, sadece havaalanımızı uluslararası standartlara uygun halde hizmete sokmak için son rötuşları yapıyoruz.” Dünyadaki her insanın bir yerden herhangi bir yere özgürce seyahat hakkı bulunduğunu ve bu hakkın uluslararası sözleşmelerle koruma altına alındığını söyleyen Atbashian düşüncelerini şu sözlerle noktaladı:”Dolayısıyla Karabağ halkının da bu haklardan yararlanması gerekiyor.”
TERCÜME ŞULE ALTIPARMAK
Linkinden izlenebilir. Yazı Şule Altıparmak tarafından tercüme edilmiştir.

Yorumlar kapatıldı.