İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink Davası’nda karar çıktı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldürmekten tutuklu bulunan Ogün Samast, 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Samast, Ceza İnfaz Kanunu uyarınca cezanın 3’te 2’sini yatacak. O da 14 yıl 8 aya denk geliyor. Samast’ın tutuklandığı tarihten beri 4 yıl cezaevinde olması da hesaplanarak yattığı süre cezasından düşecek. Böylece Samast, 10 yıl 8 ay daha cezaevinde yatacak.

    
 Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken öldürülen Hrant Dink’le ilgili yargılanan Ogün Samast’ı önce “Dink’i tasarlayarak öldürmek” suçundan “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası”na çarptıran mahkeme heyeti, bu cezayı Samast’ın olay tarihinde 18 yaşından küçük olmasını dikkate alınarak 21.5 yıl hapis cezasına çevirdi. Verilen aranın ardından oy birliğiyle aldığı kararını açıklayan İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, “Hrant Dink’i tasarlayarak” öldürmek suçundan TCK’nın 82. maddesinin 1. fıkrasının “a” ve son bentleri uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
Suça sürüklenen çocuğun olay tarihinde 16 yaşını bitirmiş, 17 yaşını tamamlamamış olduğunu belirten mahkeme heyeti, Samast’ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını, TCK’nın 31. maddesinin 3. fıkrası uyarınca üçte bir oranında indirim yaparak 21 yıl 6 ay hapis cezasına indirdi.
Samast’ı “ruhsatsız silah taşımak” suçundan 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu’nun 13. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 2 yıl hapis ve 900 TL adli para cezasına mahkum eden mahkeme heyeti, suça sürüklenen çocuğun olay tarihindeki yaşını göz önüne alarak bu cezayı da, 1 yıl 4 ay hapis ve 600 TL adli para cezasına indirdi.
Bu kadar beklemiyorduk.
Ogün Samast’ın, 22 yıl 10 ay ceza alması ailesini şoke etti. Baba Ahmet Samast bu kadar ceza beklemediklerini söylerken, fenalık geçiren anne Havva Samast da hastanelik oldu. Baba Ahmet Samas ise çevresine, “Bu kadar ceza beklemiyorduk. Şaşkına döndük, şok geçirdik” dedi.Mahkeme heyeti, bu suç yönünden hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ya da ertelenmesine yer olmadığını hükme bağladı.
Samast hakkında takdiri indirim nedenlerini içeren TCK’nın 62. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar veren mahkeme heyeti, Hrant Dink’in davaya müdahil ve kendilerini avukatla temsil eden yakınları ile yine kendilerini avukatla temsil ettiren Agos Gazetesi ve Birgün Gazetesi için ayrı ayrı 2 bin 200 TL avukatlık ücretinin Samast’tan alınarak müdahillere verilmesini de hükme bağladı.
Mahkeme heyeti, 4 bin 34 TL 17 kuruş yargılama giderinin de Samast’tan tahsiline karar verdi. “Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmek” suçundan tutukluluk halinin devamına karar verilen Samast’ın, “ruhsatsız silah taşımak” suçundan olan tutukluluğu ise kaldırıldı.
Ogün Samast’ın savunması
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde, karardan önce son savunmasını yapan suça sürüklenen çocuk Ogün Samast, “Bugün sizi tamamen gerçeklerden oluşan ve bilimsel verilere ve tezlere, hukuk normlarına dayanan ve yasalara uygun son savunma tezimi iki ana başlık altında sunacağım” dedi.
Hegel’den alıntılar yaptı
Hegel’den alıntılar yapan Samast, “Kötü bir eğitimin, suça sürüklenmişliğin sonucu olarak burada olduğumu gören ve algılayanlar, akla uygun ve somut düşünmüş olurlar” diye konuştu.
“Bilinç taşeronlarına” mahkeme huzurunda gerçekleri anlattığını söyleyen Samast, kötü eğitimi, küçük yaşantısı ve cahilliğinden yararlanıldığını savunarak, Yasin Hayal, bazı gazeteler ile bazı köşe yazarlarının yazılarından etkilendiğini savundu.
“Ben nereden bilirdim Agos’u, nereden bilirim vatan hainliğini, nereden tanırdım Dink’i?” diyen Samast, gazete manşetlerinin böyle bir olaya sebep olabileceği yönündeki tezlerden bahsetti.
Yasin Hayal’in insani dürtülerini yönlendirme ve cahilliğini kullanarak bir anaforun içine düşmesini neden olduğunu ifade eden Samast, çeşitli eğitim modellerinden örnekler verdi. Samast, “Ben huzurunuzda verdiğim savunmalarda, ıslah olduğumu ve şu andaki durum ve düşüncem ile böyle bir eğilim içerisinde asla olmayacağımı tüm içtenliğimle size sunmuştum ” diye konuştu.
“İslah oldum”
Mahkemenin vereceği kararın, Türk adalet tarihinin en önemli kararlarından olduğunu belirten Samast, mahkemenin ya bilinç taşeronlarını görmezden gelerek onları tatmin eden bir karar vereceğini ya da bilinç taşeronlarının sinsi şerrinden Türkiye’yi kurtaracağını söyledi.
Samast, “Islah olduğumu, yurduma verdiğim rahatsızlıkta ötürü üzgün olduğumu tüm samimiyetimle yüce Türk milleti adına makamınıza arz ederim” dedi.
Dink’in avukatı karar için ne dedi?
Çağlayan Adalet Sarayı önünde açıklama yapan Dink’in ailesinin avukatı Fethiye Çetin kararı değerlendirdi.
Çetin, “Ogün Samast’ın öldürme ve ruhsatsız silah kullanma suçlarıyla ilgili ayrılan dosyasında bildiğiniz gibi karar verildi. Ceza hukukunun amacı hepinizin bildiği gibi sadece adaletin gerçekleştirmesi değil, aynı zamanda toplumsal barışın korunması, bütün farklılıklarımızla bir arada yaşama kültürünün sağlanmasıdır” dedi.
Çetin, “Ogün Samast’ın içinde bulunduğu örgüt, her şeyden önce birlikte yaşamımızı tehlike altına sokan ve sadece bu günümüzü değil, geleceğimizi de ilgilendiren son derece tehlikeli bir suç işlemişlerdir. Bu nedenle biz mahkemeden bu kıstasın yoğunluğu, ırkçı nefret saiki ve birlikte yaşama kültürümüzü yok eden kasıtları nedeniyle ağırlaştırılmış haliyle yani kanunda yazılı hakların üst sınırından ceza verilmesini talep etmiştik. Mahkeme bugün tasarlayarak öldürme suçuna uyan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını yaş küçüklüğü nedeniyle bir indirim yaptı ama, kanunda bunun hadleri şöyle yazılmıştır. 18 yıldan 24 yıla kadar hapis. Mahkeme 21 yıl 6 ay cezaya hükmetti. Yani alt sınırdan uzaklaştı, üst sınıra yaklaşarak ceza verdi. Yine aynı şekilde 6136 sayılı kanunla ilgili olarak ta alt sınır 1 yıl olmasına rağmen 2 yıl verdi. Ancak ceza kanunun 62. maddesinde öngörülen indirimi yapmadı, savunmalara bu anlamda itibar etmedi. Bu suçla Ogün Samast’ın davaları elbette bitmiyor. Örgüte dahil olma suçuyla ilgili davası devam edecek” diye konuştu.
Ogün Samast’ın avukatı Levent Yıldırım ise, “Tasarlayarak adam öldürmekten ceza verildi. Olayda tasarlamanın uzaktan yakından alakası yok. Ogün’ün son ana kadar kafası karışık ne yapacağını bilmiyor. Birçok yönden Yargıtay’ın kararı bozacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
SAMAST, 10 YIL 8 AY YATACAK
Ogün Samast, Ceza İnfaz Kanunu uyarınca 22 yıl 10 ay hapis cezasının 3’te 2’sini yatacak. O da 14 yıl 8 aya denk geliyor. Samast’ın tutuklandığı tarihten beri 4 yıl cezaevinde olması da hesaplanarak yattığı süre cezasından düşecek. Böylece Samast, 10 yıl 8 ay daha cezaevinde yatacak.
http://www.cnnturk.com/2011/turkiye/07/25/dink.davasinda.karar.cikti/623937.0/index.html

Yorumlar kapatıldı.