İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Van Festivali barış diyerek başladı

Van Gölü Kültür Sanat ve Doğa Festivali “Kültür sanatla özgür yaşama doğru” sloganıyla dün gece başladı. Ülkede yükseltilmek istenen savaş ve linç çığlıklarına şarkıları, halayları; Van’ın 7 bin yıllık tarihine yakışır çeşitlilikteki kültürel etkinliklerdeki barış ve kardeşlik mesajlarıyla yanıt verecek olan Vanlıları Ermenistan, Irak, İran ve Suriyeliler de yalnız bırakmadı. Çok sayıda komşu ülkeden ve Türkiye’nin farklı illerinden festivali izlemeye gelen konuklarıyla canlanan kentte hiçbir otelde yer kalmadı.

Festivalin açılışı ise Tarihi Tuşpa Kalesi (Van Kalesi) eteklerinde gerçekleştirildi. Yüzlerce kişinin katıldığı açılışa aralarına Sebahat Tuncel, Hasip Kaplan, Sırrı Sakık’ın da bulunduğu Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Milletvekilleri ile Avrupa Eski Parlamenteri Feleknaz Uca, Barış Meclisi Üyesi Seydi Fırat, belediye başkanları, kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda Vanlı katıldı.
BARIŞ UMUDUMUZ YİNE GELECEK YILA KALMASIN
Burada konuşan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, her yıl barışa dair umutlarının bir sonraki yıla kaldığını söyledi. Kaya, “Geçen yıl da barışa dair umutlarımızı burada belirtmiştik ancak bunu dile getirdiğimiz günün sabahında cenazeler ve ölümlerle karşılaşmıştık. Bugün de iki gün önce bu kente cenaze geldi. Ama her şeye rağmen halkımızın barış umutlarını dile getirmeye devam edeceğiz” dedi.
Kaya, Van’ın kültürü, coğrafyası ve sanatıyla Ortadoğu’nun en kadim kentlerinden biri olduğunu söyledi. Van’ın kaleleri, kiliseleri, camileri, gölü, adaları, coğrafyası, dilleri, yaşamları ve folkloru ile tam bir mozaik olduğunu belirten Kaya, “Hepinizi bu kadim kentin kalesi, gölünün mavisiyle, Ahtamar’ın Kral Menuna’nın hep barışa akan Menua kanalıyla çanın, ezanın, dengbejin, kemençenin, kavalın ve güneşin o görkemli batışının buluşmasına davet ediyorum” dedi.
Açılış etkinliği Kürtlerin ilk opera sanatçısı olarak bilinen Suriyeli Mizgîn Tahir’in şarkılarıyla ve halaylarla sona erdi. (Van/EVRENSEL)
http://www.evrensel.net/news.php?id=10337

Yorumlar kapatıldı.