İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gülbenkyanların Konağı Butik Otel Olacak

Kayseri‘de 11. yüzyılda yaşamış olan Ermeni asıllı Klaust Sarkis Gülbenkyan‘ın Talas ilçesindeki konağı butik otele çevrilecek. Oteli satın alan iş adamı Necip Dinçer, konağın ismi ve aslı ile korunacağını söyledi.

 Talas ilçesinde bulunan konağın Gülbenkyan ailesine ait olduğunu ancak İstanbul‘da oturan başka bir ailenin bu konağı satın aldığını söyleyen Necip Dinçer, “İstanbul‘a gidip kendileri ile görüştük ve bu konağı satın aldık” dedi.
Konağı restore ettirmek için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Yüksek Kurulu‘na proje sunduklarını söyleyen Dinçer, proje hazırlandığı sırada mimarların dahi konağa hayran kaldıklarını belirterek, “Haç şeklinde olan konağın 11. yüzyılda Kapadokya bölgesinin en güzel konağı olduğu söyleniyor. Biz buranın tadilatı için proje hazırlattık. Proje tamamlandığı zaman konak butik otel tarzında olacak. Ermeni ve Rum vatandaşlar için güzel bir mekan olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Konağın yaklaşık 900 bin TL‘ye restore edileceğini söyleyen Dinçer, tadilat sonrasında hizmete açılacak olan Gülbenkyan konağının Kayseri ve turizmine ciddi katkıları olacağına inandığını bildirdi.
11. yüzyılda Kayseri‘de olan Kalust Sarkis Gülbenkyan, uluslararası petrol sanayinin doğmasında ve gelişmesinde önemli rol oynamış ve bu arada uluslararası siyasi ilişkilerde de etkili olmuş. Gülbenkyan, Kayseri‘nin Talas ilçesinden İstanbul‘a göçmüş olan Ermeni asıllı Osmanlı Devleti vatandaşı bir işadamıdır. Osmanlı İmparatorluğu‘nun petrol kaynaklarını ve özellikle de Mezopotamya‘daki petrol rezervlerini ele alan bir raporu padişah II. Abdülhamit ‘e sunulmak üzere hazırlamıştır. 1898‘de Paris ve
Londra‘daki Osmanlı elçiliklerine mali müşavir tayin edilmesiyle Gülbenkyan bir yandan da bir Osmanlı memuru sıfatı edinmiştir. Osmanlı Bankasına da Mali Danışmanlık yapmıştır. Irak petrol yataklarını işletmek için kurulan şirkette yüzde 5 petrol hisseleri sahibi olduğu için uluslararası iş çevrelerinde ‘Bay Yüzde Beş‘ (Mr. Five Percent) olarak anılmıştır. Kendi adına kurduğu Lizbon‘daki vakfında çok zengin bir sanat koleksiyonu mevcuttur.
Nubar Gülbenkyan‘ın da Talas ilçesindeki bu konakta kaldığı tahmin ediliyor.
http://www.beyazgazete.com/haber/2011/07/21/gulbenkyanlarin-konagi-butik-otel-olacak.html

Yorumlar kapatıldı.