İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıkların sesi kısık

Mine Tuduk / Radikal

Marmara Gazetesi
Rumca yayımlanan Apoyevmatini’nin yanı sıra Ermeni ve Musevi gazeteleri de giderek düşen okur sayısı yüzünden zor durumda.Rum cemaatinin kapanma tehlikesi yaşayan sesi Apoyevmatini gazetesi, internette başlatılan abone kampanyası ve Basın İlan Kurumu’ndan gelen destekle zor günleri aşmış gibi görünüyor. Apoyevmatini’nin durumu, gözleri, Türkiye’deki Ermeni ve Musevi cemaatlerinin yayın organları Jamanak, Marmara, Agos ve Şalom gazetelerine çevirdi. Azınlık gazeteleri aynı nedenle zorda: Okuyucu sayısının her geçen gün azalması ve tirajlarının engellenemez düşüşü…  

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Apoyevmatini’nin sahibi Mihail Vasiliadis’i ziyaret ederek 86 yıllık gazeteyi yaşatacak çözümleri konuşmuştu. Atalay, 26 Temmuz’da da diğer azınlık gazetelerinin genel yayın yönetmenlerini kabul ederek nasıl destek sağlayabileceklerini gözden geçirecek. Atalay, “Normalde tiraj ve personel sayısına göre ilan veriyoruz. Ancak azınlık gazeteleri için ayrı bir formül için çalışıyoruz” diyor.
Türkiye genelinde toplam Ermeni, Musevi, Rum ve Süryani nüfusunun 100-120 bin olduğu sanılıyor.
Şalom, iPad ve iPhone gibi uygulamalarla gençlere açıldı
Şalom
Haftalık Şalom gazetesi, 1947’den bu yana Türk Yahudi basınının tek temsilcisi. Uzun yıllar Latin harfleriyle Yahudi İspanyolcası dilinde yayımlanan Şalom, 1984’te bir sayfası hariç Türkçe yayımlanmaya başladı. Fiyatı 2 lira 85 kuruş. Diğer azınlık gazeteleri gibi darboğazda değil. Ancak genel yayın yönetmeni İvo Molinas, 1950’de 50 bin olan nüfus, şimdilerde 18 bin olduğuna dikkat çekiyor: “Türkiye’deki Musevi cemaati, İsrail’e göç ve ekonomik kriz nedeniyle her geçen gün azaldı. Şalom tabii ki bu süreçten etkileniyor.”
Bu süreci tersine çevirmek ve gençleri okuyucu kitlesine dahil etmek için, Şalom’u internet, iPad ve iPhone gibi uygulamalarla daha geniş topluluklara açık hale getirdiklerini söyleyen Molinas, ”Musevi toplumunu tanıtmak açısından gazeteye daha büyük bir iş düşüyor” görüşünde.
Yardım istemek nazik bir konu
Marmara
70 yıllık Ermenice günlük gazete Marmara’nın bir zamanlar 5 bin olan tiraji 1000’e düşmüş durumda. Fiyatı 75 kuruş. 45 yıllık genel yayın yönetmeni Rober Haddeler, ağustos ayında gazetenin 71 yaşına gireceğini belirtiyor. Haddeler cemaatin sayısının azalmasıyla Ermenice okuyanların sayısının da giderek düştüğünü ve bunun da tiraja yansıdığını söylüyor:
“İki oğlum da benimle birlikte gazete için çalışıyor. Başka yerlerden geçimimizi temin edip, kazandıklarımızı gazete için harcıyoruz. Geleceğe kuşkuyla bakıyorum. Cemaat gazeteleri Türkiye’de ve yurtdışında yaşayan Ermenileri birleştirerek, Türkiye’nin yurtdışına açılan köprüsü vazifesini görüyor. Şimdiye dek kimseden yardım istemedik. Çünkü bir basın organı için yardım istemek zorunda kalmak çok nazik bir konu. Basın İlan Kurumu’nun azınlık gazetelerine yapacağı ilan yardımı çok etkili olacaktır.”
Yeni abonelerle yaşayacak
Apoyevmatini
1925 yılından beri çıkan Apoyevmatini, ‘ikindiye ait’, ‘ikindi vaktinde’ anlamına geliyor. Bir zamanlar 30 bin olan tirajı 1200’e düştü. Fiyatı 50 kuruş. Rum cemaatinin katkıları ve Yunanistan’dan finansal destekle ayakta durmaya çalışıyor. Yunanistan’daki krizde reklam gelirlerinin kesilmesi yüzünden kapanma noktasına geldi. Ancak gazetenin sahibi ve tek çalışanı Mihail Vasiliadis, aile yadigârını yaşatmak için kamuoyunu harekete geçirdi. Abone kampanyaları sayesinde birçok yeni okur edinen Apoyevmatini, diğer azınlık gazetelerinin de kaderini değiştirecek gibi.
O dili konuşanlar azalmışsa zor
Agos
15 yıl önce kurulan Agos, hem Ermenice hem Türkçe yayımlanıyor. Fiyatı 3 lira. Haftalık çıkan gazetenin şu anki tirajı 5 bin. Agos Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, “Bir azınlık gazetesinin işi, hele o dili konuşanların sayısı çok azalmışsa zor. Apoyevmatini gibi olmasa da Agos da zor koşullarda ayakta durmaya çalışıyor” diyor. Agos’un yalnız okur, abone ve ilan gelirleriyle ayakta kalmaya çalıştığını söyleyen Koptaş, Basın İlan Kurumu’nun desteğini de önemli buluyor.
‘Zaman’ ne gösterir bilinmez
Jamanak
1908’de kurulan ve Ermenice olarak yayımlanan Jamanak’ın bir zamanlar 15 bin olan tiraji, 1500’e düşmüş. Fiyatı 25 kuruş. ‘Zaman’ anlamına gelen Jamanak’ın 4. kuşak genel yayın yönetmeni Ara Koçunyan büyük dedelerinin kurduğu gazete için ”Türkiye’deki Ermeniler cemaatin gazeteleriyle kimliklerine dair hassasiyetlerini idame ettiriyor. Zaman ne gösterecek bilmiyoruz” diyor.
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1056953&CategoryID=77

Yorumlar kapatıldı.