İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihçi Taner Akçam’a Türk Ve ABD’li Akademisyenler Dava Açıyor

Vercihan Ziflioğlu / Hurriyet Daily News

Massachusetts Üniv. tarihçi Guenter Lewy, Virginia Marine Corps Command and Staff College’den Edward Erikson ve Bilkent Üniersitesi’nde (Türkiye) görev yapan ABD’li Siyaset Bilimci Jeremy Salt adına davanın öncülüğünü üstlenecek olan Utah Üniv. Uluslararası İlişkiler Uzmanı Hakan Yavuz, Akçam tarafından aşırı milliyetçi Ermenilere hedef gösterildikleri ve hayatlarının tehlikede olduğu iddiasıyla yargı yoluna gidecek. Hurriyet Daily News’a iddialarla ilgili açıklamalarda bulunan Associate Prof. Department of History Clark University öğretim üyesi Taner Akçam, konferansta yaptığı konuşmada herhangi bir isim vermediğini belirtti.

***************
Ermeni sorunu üzerine yaptığı kapsamlı çalışmalarla bilinen Türk tarihçi Taner Akçam’ın 14 Haziran’da Arizona’daki Glendale Public Library’de düzenlediği bir konferansta yaptığı konuşma nedeniyle hakkında dava açılıyor.
Massachusetts Üniv. tarihçi Guenter Lewy, Virginia Marine Corps Command and Staff College’den Edward Erikson ve Bilkent Üniersitesi’nde (Türkiye) görev yapan ABD’li Siyaset Bilimci Jeremy Salt adına davanın öncülüğünü üstlenecek olan Utah Üniv. Uluslararası İlişkiler Uzmanı Hakan Yavuz, Akçam tarafından aşırı milliyetçi Ermenilere hedef gösterildikleri ve hayatlarının tehlikede olduğu iddiasıyla yargı yoluna gidecek. Hurriyet Daily News’a iddialarla ilgili açıklamalarda bulunan Associate Prof. Department of History Clark University öğretim üyesi Taner Akçam, konferansta yaptığı konuşmada herhangi bir isim vermediğini belirtti ve açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Ermeni soykırımı araştırmalarında gelinen nokta’ ile ilgli yaptığım konuşmada sadece edindiğim bir bilgiyi dinleyicilerle paylaştım. Herhangi bir isim vermedim ve kimseyi zan altında bırakmak istemediğimi açıkça belirttim.” Akçam konferansta, 2010 Aralık ayında adını açıklamadığı bir kişiden TC Dışişleri Bakanlığı tarafından 1915 olaylarına karşı tezler üretmesi amacıyla akademisyenlere yüklü miktarda para dağıtıldığı yönündeki bilgiyi dinleyicilerle paylaştığını söyledi ve ekledi: “Ben sadece bilgi paylaştım, siyasetin akademik alana nasıl müdahele ettiğini örneklemek istedim. Açıkçası neden dava açacaklarını anlamış değilim.” Yavuz, daily news’un e-mail üzerinden yollanan sorularına yanıt vermedi.
“Neden kendi üzerine alınmış”
Kaynak kişinin bana aktardığı bilgiyi güvenli buldum ve o yüzden de dinleyicilerle paylaştım diyen Akçam, konunun araştırmacı gazeteciler tarafından günyüzüne çıkartılması gerektiğini söyledim dedi ve ekledi: “Kaynak kişi TC Dışişleri Bakanlığı’nın ödediği paralar karşılığında aldığı belgelerin arşivlerde olduğunu söyledi. Yine söylüyorum bu konuyu araştırmak gazetecilerin işi ben sadece ve sadece bilgi aktardım. Konferansta bulunan bir gazeteci konuyu haber yapmış fakat kimi, nasıl ve niye hedef göstermiş olduğumu ben anlamış değilim.” ABD’li akademisyenlerle birlikte yargı yoluna giden Yavuz hakkında açıklamalarda bulunan Akçam şunları söyledi: “Hakan Yavuz sicili oldukça kabarık bir kişilik. Niye söylediklerimi kendi üzerine almış anlamış değilim. Söyledikleri cevabı bile hak etmeyecek düzeysizlikte.” Aslında herkesin bildiği sıradan bir gerçeği tekrar etmekten başka birşey birşey yapmadım diyen Akçam şunları söyledi: “Ermeni soykırımı son derece politik bir alan, siyaset akademik çalışmaya doğrudan müdahale ediyor. Ermeni soykırımı araştırmaları iki farklı sorunla uğraşmak zorunda. Birisi akademik araştırmaların kendi sorunları ve soruları diğeriyse Politikanın doğrudan müdahalesiyle ortaya çıkan sorunlar. TC Dişişleri Bakanlığının müdahalaesi bu ikici kategoriye verdiğim örnekler arasında.” Kaynak kişinin bana aktardığı bilgi doğru ise o halde bir kez daha düşünmek gerekiyor diyen Akçam sözlerine şöyle devam etti: “Bir kez daha gözden geçirmek gerekli diyorum çünkü TC Dışişleri Bakanlığı’nın ABD’de yürüttüğü falliyetler ciddi olarak gözden geçirilmesi gerekmekte.”
TERCÜME: AYŞE PINARLI

Yorumlar kapatıldı.