İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rusya’dan Azerbaycan’a “Tehdit”

Azeri basınında yer alan haberlere göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Azerbaycan ziyareti sırasında Medvedev’in tehdit mesajını Azeri yöneticilere ulaştırdı. Başarısız bir şekilde tamamlanan Kazan görüşmesinden sonra eşbaşkanların bölge ziyareti, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının Moskova’ya davet edilmesi, Lavrov’un Erivan ve Bakü’yü ziyaret etmesi Kremlin sarayının yeni planlar kurduğuna dair yorumların medyaya yansımasına neden oldu. 

 Azeri siyasi uzman Vefa Guluzade Kazan görüşmesinden sonra ABD Devlet Başkanı Obama’nın Karabağ sorununun çözümü için arabuluculuk yapmak istemesine dair haberlerin çıkması Kremlin sarayını rahatsız etti. Lavrov’un da bu maksatla bölgeye geldiği bildirildi.
 “Obama’nın arabuluculuk yapması konusu Rusya’da deprem etkisi oluşturdu. Ruslar bu durum karşısında korkularını saklayamadı. Şayet Obama’nın ismi ortaya atılmasaydı sonbahara kadar her hangi bir gelişme yaşanmayacaktı. Bizzat bu olay sonucunda Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları Rusya’ya davet edildi. Daha sonra ise Lavrov’un kendisi bölgeyi ziyaret etti. Lavrov’un getirdiği mektup Obama’nın arabuluculuğunun kabul edilmemesi yönündeydi. Yani Medvedev Azerbaycan’ı tehdit ederek ABD’nin konuya müdahil olmasını istemediğini belirtmiş oldu,” diyen Guluzade Ermenistan’ın da Kremlin sarayına bağlı olmasına rağmen Medvedev’in mesajından rahatsız olduğunu iddia etti.
 Ümit partisi başkanı eski milletvekili İgbal Ağazade şu anda Azerbaycan Ermenistan ilişkilerinde değişimin olabileceğini beklemediğini ifade etti.. Ağazade’ye göre uluslararası şartlar Karabağ sorununun çözümü için müsait değil. “Şu anda Rusya’da iç politika için hazırlanmış süreç devam etmekte. Atılan adımlar Medvedev ve Putin’in etkisini genişletme çabası olarak görülebilir,” diye analizine devam eden Ağazade Ermenistan yönetiminin Medvedev’den ziyade Putin’e bağlı olduğunu ve Medvedev’in çabalarının sonuç doğurmayacağını öne sürdü.
 Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan ile görüşmesinden sonra yapmış olduğu basın açıklamasında Kazan görüşmesinde gündeme taşınan teklifler Medvedev tarafından değerlendirilerek tekrar Sarkisyan’a ulaştırılmış oldu. Serj Sarkisyan Rusya başkanının tekliflerini değerlendirdikten sonra kısa bir süre içerisinde Kremlin sarayına cevap vereceğini bildirdi. Lavrov ile beraber basın açıklamasında konuşan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan görüşmelerde ilerlemelerin kaydedilebileceğini ancak bunun için Azerbaycan’ın Kazan görüşmesinde gündeme taşıdığı 10 şartın iptal edilmesi gerektiğini vurguladı. Lavrov’un Erivan ziyaretinden kısa bir süre sonra ise Ermenistan devlet başkanlık biriminin basın ve halkla ilişkiler bölümü açıklama yaparak ABD Dışişleri Bakanı Clinton’un Sarkisyan ile telefon görüşmesi yaptığını ve Karabağ görüşmelerinin gündeme taşındığını belirtti. Ancak görüşmenin ayrıntıları hakkında bilgi verilmedi.
 Önümüzdeki günler içerisinde Azerbaycan dışişleri bakanının Moskova’yı ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyaret sırasında İlham Aliyev’in cevap mektubu Medvedev’e ulaştırılacak. Bu arada Kremlin sarayının her iki devlet başkanının yazılı cevaplarını inceledikten sonra tekrar devlet başkanlarının görüşmesinin yapılacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar kapatıldı.