İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

”İstanbullu Efsane Hanımların Dillerindeki Şarkılar”

İstanbul’un efsane hanımlarına adanmış taş plak tadında 11 şarkılık albüm, ”İstanbullu Efsane Hanımların Dillerindeki Şarkılar” adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından müzikseverlerin beğenisine sunuldu…  Osmanlı’nın son döneminde, Levanten ve gayrimüslim azınlıkların da müziğe dahil olmasıyla başlayan ve Cumhuriyetin kuruluşunu takiben 1940’lı yıllara kadar devam eden bir modanın, günümüz müzikseverlerince keşfedilmesini amaçlayan çalışma, tangolar, fokstrolar, operetler ve kantolardan oluşuyor.

”İstanbullu Efsane Hanımların Dillerindeki Şarkılar” raflardaki yerini aldı
12 Temmuz 2011 Salı, 11:11:28
 İstanbul’un efsane hanımlarına adanmış taş plak tadında 11 şarkılık albüm, ”İstanbullu Efsane Hanımların Dillerindeki Şarkılar” adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından müzikseverlerin beğenisine sunuldu.
Kültür AŞ’den yapılan açıklamaya göre, müzikseverlerin, çok yakından tanıdığı Sema Moritz’in sesiyle hayat verdiği albüm, öyküleriyle etkili, sesleriyle büyülü, Cumhuriyet dönemi kadın şarkıcılara adandı.
Osmanlı’nın son döneminde, Levanten ve gayrimüslim azınlıkların da müziğe dahil olmasıyla başlayan ve Cumhuriyetin kuruluşunu takiben 1940’lı yıllara kadar devam eden bir modanın, günümüz müzikseverlerince keşfedilmesini amaçlayan çalışma, tangolar, foksrotlar, operetler ve kantolardan oluşuyor.
1895-1940 yılları arasında, sesiyle efsaneleşmiş İstanbullu hanımefendilerin seslendirdiği şarkıların yeniden yorumlanmasıyla hazırlanan albüm, müziğe ve sese değer veren herkes tarafından beğeniyle dinlenebilecek bir çalışma.
Müzik çevrelerinde ”taş plak sesli kadın” olarak anılan Sema Moritz, İstanbullu efsane hanımlara atfen yazdığı albümün kapak yazısında, duygularını şöyle dile getirdi:
”Sesler kimi kez hüzünlü, kimi kez kırılgan, kimi kez şen şakrak, kimi kez bir bahar çiçeği, kimi kez rüzgarda uçuşan bir kar tanesidir. Kimi kez ‘ben seni işte böyle baştan çıkarıveririm’ dercesine acımasızdır. Kimi kez de aniden fırtınaya tutulup gidiverirler, eğlenirsiniz, gülersiniz, ağlarsınız…”
Albümün repertuvarında, Mürşide Hanım, Afife Hanım, Deniz Kızı Eftalya, Seyyan Hanım, Lale ve Nergiz Hanım kardeşlere ait 11 eser bulunuyor.
Müzikseverlerin Kültür AŞ, İstanbul Kitapçısı ve tüm seçkin kitapevlerinden ulaşabileceği albüm 10 TL’ye satışa sunuldu.
Albümde, ”Saçlar Samur Bukleli” (Beste–Söz: Rakım Erkutlu), ”Ah ne Tatlı Bir An” (Anonim), ”Ah Erkekler” (Anonim), ”Helvacı” (Anonim), ”Sarhoş” (Anonim), ”Kaçsam Bırakıp” (Anonim), ”Özleyiş” (Beste: Necip Celal Antel), ”Kağıthane’ye Gelin de Yalınız” (Anonim), ”Mümkün mü Unutmak Güzelim” (Beste-Söz: Rakım Erkutlu), ”Yıldızların Altında” (Beste: Kaplanzade Ali Rıza Bey–Söz: Ömer Bedrettin Uşaklı), ”Biz Heybeli’de Her Gece Mehtaba Çıkardık” (Beste–Söz: Yesari Asım Arsoy) parçaları yer alıyor.
AA

Yorumlar kapatıldı.