İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB Karabağ Sorununda Rolünü Artırmak İstiyor

Avrupa Biriği (AB) önümüzdeki haftalar esnasında Güney Kafkasya’ya yeni özel temsicisini yollayacak, temsilcinin esas misyonlarından biri aralarında Karabağ sorunu dahil olmak üzere bölgedeki çatışmaların çözümlenmesi olacak. Açaklama AB Dışişleri Bakanlığı Doğu Ortaklığı Programı İcra direktörü Miroslav Lajčák’ın ″Özgürlük Radyosu″na verdiği röportajla geldi.

Lajčák, AB’nin Karabağ sorununun çözüm sürecinde rolünü artırmaya kararlı olduğunu, ancak bunun AGİT Minsk Grubu hesabına olmayacağının altını çizdi.
″AB, Minsk Grubu’nu ve soruna siyasi çözüm bulunması yönündeki çabalarını destekliyor. Ancak aynı zamanda AB üyesi ülkeler safında şimdi gittikçe artan resmi Brülsel’in aktif ve görünür siyasi rol oynaması gerektiğine ilişkin kanaat var. Karabağ sorunu çözümünde AB’nin doğrudan yer almadığı, komşuluğumuz alanında bulunan tek mesele. Biz Doğu komşularımızla bu mesele yokmuş gibi numara yaparak ilişkilerde bulunamayız ″ dedi Lajčák.
AB Dışişleri Bakanlığı ″Doğu Ortaklığı″ Programı İcra direktörü, AB’nin AGİT Minsk Grubu’yla Brüksel’in çözüm yolunda somut hangi adımları, ne zaman ve ne şekilde teşebbüs yönünde müzakereler yürüttüğünü kaydetti.
Miroslav Lajčák ″Halihazırda siyasi çözüm masada, bu aralarında AB dahil olmak üzere faaliyet gösteren kişlere yeni faaliyet alanı açar. Brüksel çok şey yapabilir. Örneğin tarafları yaklaştırabilir, toplumlaraası diyaloğu teşvik edebilir, Avrupa kıstasları getirebilir. Ancak bu adamlar müzakere süreci dinamiğine bağlı; eğer ilerleme olursa, AB’nin yer alması daha büyük bir alan açar; eğer ilerleme olmazsa Avrupa ailesi daha az şey yapma olanağına sahip olur″ dedi.
Miroslav Lajčák açıklamasında ″Bu çatışmaya yönelik AB’nin ilgisinin en parlak kanıtı, çok yakında Dış Siyaset yüksek temsilcisi Catherine Ashton’ın Güney Kafkasya’ya yeni AB temsilcisi atayacak olması. Bu tayin; AB’nin tutumlarını, menfaat ve siyasetini Güney Kafkasya’da hayata geçirme olanağı sağlayacak araç olacak″ dedi.
http://www.avim.org.tr/bultentekli.php?haberid=36434

Yorumlar kapatıldı.