İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mahkemeyi beklemeden Rum kilisesini geri verdik

Eyüp Serbest
Bozcaada’daki Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi’ne ait olan ve 1991’de hazineye geçen manastır, kilise ile mezarlık, AİHM’nin ‘İade edin’ kararınca belediye ve mal müdürlüğü tarafından iade edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “3 ay içinde iade edin” dediği Bozcaada’daki Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi’ne ait manastır, kilise ve mezarlık, Bozcaada Kadastro Mahkemesi’nin kararı beklenmeden belediye ve mal müdürlüğünce iade edildi. Vakfın avukatı Cem Murat Sofuoğlu, “Türk mahkemeleri Büyükada’daki Rum Yetimhanesi davasında AİHM kararını iç hukuk kurallarına göre kabul ederek Türkiye’de ve Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında bir ilki gerçekleştirmişti. Bozcaada’daki mülklerin iadesi yetimhanenin iadesini istisna olmaktan çıkarttı” dedi.

Bozcaada’da 1991’de kadastro çalışmaları sırasında sahipleri bilinmeyen araziler parsellere bölünmüş, Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi’nin kullandığı ancak tapusu bulunmayan manastır, kilise ve mezarlık da Hazine’ye geçmişti. Kilise, mülkleri geri alabilmek için Bozcaada Kadastro Mahkemesi’nde dava açmış, mahkeme 2001’de mülklerin kilise adına tapu siciline kaydedilmesine hükmetmişti. Ancak Hazine kararı temyiz edince, Yargıtay 2002’de mahkemenin kararını bozmuştu. Yargıtay 2003’te nihai kararı onadıktan sonra Vakıf konuyu AİHM’e taşımıştı.
Önemli bir başlangıç
Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın avukatı Cem Murat Sofuoğlu kararla ilgili şunları söyledi: “Türk mahkemeleri Büyükada’daki Rum Yetimhanesi davasında AİHM kararını iç hukuk kurallarına göre kabul ederek Türkiye’de ve Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında bir ilki gerçekleştirdi. Bozcaada’daki mülklerin iadesi yetimhanenin iadesini istisna olmaktan çıkarttı. Türkiye, AİHM kararlarını iç hukuk yollarını kullanarak tanımayı bir teamül haline getirdi. Bu da insan hakları ve hukukun üstünlüğü açısından önemli bir geleneğin başlangıcı.”

Yorumlar kapatıldı.